Autoritățile încearcă să stabilească termenul exact de când românii vor trebui să plătească o garanție de 50 de bani pentru fiecare sticlă sau PET cumpărat. Banii vor putea fi recuperaţi ulterior, dacă returnează ambalajele. Deși, teoretic, sistemul trebuia implementat de la începutul anului viitor, producătorii de băuturi cer acum o nouă amânare.
Vestea introducerii taxei pe ambalaj a fost primită cu un val de proteste din partea comercianților și producătorilor de băuturi, care spun că nu sunt pregătiți să preia și să depoziteze ambalajele.
Alice Nichita, președintele Asociației pentru Băuturi Răcoritoare, a cerut că proiectul să fie implementat de la 1 Martie și nu 1 ianuarie cum era programat inițial.
„Comercianții vor plăti depozitul corespunzător pentru cantitățile cumpărate, urmând ca sumele achitate să fie apoi plătite de către organismul central”, spune directorul Coaliției pentru Libertatea Comerțului, Constantin Rudnițchi.
Micii comercianți văd măsura ca fiind una bună, însă susțin că le este imposibil să colecteze munți de PET-uri și să se ocupe și de transportul lor.
Proprietar magazin: „Îmi mai trebuie încă un magazin că să pot să colectez pe urmă toate sticlele pe care mi le aduce clientul înapoi”.
Comercianții și producătorii de băuturi și-ar dori să nu fie sancționați în primul an de implementare a sistemului, dacă nu ating țintele de reciclare. Ministrul Mediului explică, însă, că fără penalități sistemul nu poate funcționa.
“Dacă producătorii nu vor ști că de la o anumită dată vor exista niște penalități bineînțeles că mai putem sta încă 10 ani de acum încolo fără sistem. (…) Nu există niciun motiv pentru care am putea să nu credem vreo secundă că românii nu vor înapoia recipientul la magazinele care le pun pe piață”, a declarat ministrul Costel Alexe, la dezbaterea publica a Hotărârii de Guvern pentru implementarea sistemului Garanție-Returnare pentru deșeurile din ambalaje
Inițiativa Ministerului Mediului vine în contextul în care România riscă sancțiuni usturătoare din partea Comisiei Europene pentru modul dezastruos în care gestionează depozitarea deșeurilor.
În acest an, pe 1 aprilie, a intră în vigoare nouă taxă de 50 de bani pentru sticlele şi borcanele returnabile. Asta înseamnă că magazinele au fost obligate să accepte pentru depozitare şi reutilizare toate ambalajele marcare ca reutilizabile pe bonul de casă şi în schimb să-i returneze cumpărătorului 50 de bani pentru fiecare ambalaj. Încă de atunci, Ministerul Mediului anunța că sistemul va fi implementat și pentru alte tipuri de ambalaje.