Vezi VIDEO
Marele premiu al Festivalului concurs de romante, “Poveste de toamna” ajunge in acest an in Zalau. In cadrul editiei din acest an a fost instituit si un premiu special care poarta numele maestrului Titus Perse, plecat la cele vesnice la finele lunii octombrie. “Povestea de toamna” din acest an s-a dovedit a fi una reusita cu concurenti bine pregatiti, eleganti si expresivi.
O noua “Poveste de toamna” a fost depanata pe scena Teatrului Municipal Baia Mare, acolo unde, in perioada 15-16 noiembrie, s-a desfasurat cea de-a IV-a editie a Festivalului concurs de romante, organizat de Ansamblul Folcloric National Transilvania. In cadrul competitiei au fost prezenti 11 concurenti din Maramures, Brasov, Iasi, Salaj, Cluj, Buzau, dar si din Chisinau. Juriul festivalului a constatat ca editia din acest an a fost una reusita in care s-a observat clar un progres fata de evenimentele precedente.
“Oamenii au inceput sa invete ce inseamna intai ca artist sa te pregatesti pentru un concurs. Au vazut ca trebuie sa aiba tinuta si majoritatea au venit asa cum trebuie, au venit pregatiti, au venit vocal pregatiti foarte bine oamenii, cu material vocal si de la natura, dar si lucrati. Eu constat ca festivalul incepe sa prinda un soi de contur la cote inalte si asta e foarte bine pentru orice festival din tara aceasta unde sunt atat de multi cantareti buni si unde trebuie facuta clar o departajare. Este un concurs pentru amatori, dar lumea nu se mai prezinta oricum”, a declarat presedintele juriului, Bianca Ionescu.
De altfel, soprana Bianca Ionescu mai spune ca romanta trebuie in primul rand traita si apoi cantata. “Inseamna asa cum zicea Ioana Radu, nu neaparat sa ai o voce lucrata, ci sa simti poezia, pentru ca orice romanta are o poezie. Textul si expresia textului si inteligenta spunerii lui a fost foarte importanta. Deci iata ce inseamna romanta: intai text, apoi muzica, si, de ce nu, si un pic de experienta in ale iubitului, in ale suferitului si in ale intelepciunii de viata”, a conchis Bianca Ionescu.
Organizatorii s-au declarat incantati de editia din acest an a festivalului si spun ca juriul format din personalitati muzicale a avut o misiune dificila. “Spre bucuria noastra, a organizatorilor, a fost o editie cu concurenti foarte bine pregatiti, frumosi, eleganti carora li s-a potrivit foarte bine romanta. Juriul a avut un pic de muncit, pentru ca asa cum am spus au venit concurenti foarte bine pregatiti. Se vede ca festivalul in ultimii ani a primit valoare si incepe sa creasca”, a afirmat directorul Ansamblului Folcloric National Transilvania, Iuliana Dancus.
Din juriul festivalului au facut parte soprana Bianca Ionescu, tenorul Alexandru Manzat, interpreta de muzica populara Angela Buciu, solista Domnica Dologa, cea care in 1998 cucerea marele premiu al festivalului de romante “Crizantema de Aur” din Targoviste, si dirijorul Eduard Albina.
Marele premiu al festivalului de romante a fost cucerit in acest an de Rodica Pop Seling din Zalau.
Ca o noutate, la actuala editie a fost instituit si un premiu special care poarta numele maestrului Titus Perse. Acest premiu a fost castigat de maramureseanul Achim Pamfil.
Premii:
Marele premiu: Rodica Pop Seling, Zalau
Premiul I: Aurel Neamtu, Iasi
Premiul al II-lea: Alexandru Rusu, Chisinau
Premiul al III-lea: Catalin Nistor, Cluj
Mentiune si Premiul special al Asociatiei Opera Grup Project din Cluj Napoca, presedinte Alexandru Manzat: Georgeta Placinta
Premiul special “Titus Perse”: Achim Pamfil, Baia Mare
Premiul special ‘Poveste de toamna”: Lilica Ionita, Buzau
Sursa: Camelia Tocaci