Vezi VIDEO
Recent intoarse din Franta, de la Lille, unde au participat la un colocviu franco-roman despre romi, autoritatile maramuresene se gandesc la construirea unui nou tip de cartiere pentru persoanele din aceasta etnie. Deocamdata, e vorba insa doar despre planuri, dupa experienta avuta in statul francez. Reprezentantii din conducerea judetului au aratat ca au avut ocazia sa vada si „tigani saraci, si tigani bogati”, numai ca, spre deosebire de Romania, romii instariti nu locuiesc in vile si palate, ci in… campusuri.
Dupa numeroasele scandaluri internationale care i-au avut in centru pe romii din Romania, in perioada 22-24 noiembrie, in Franta, la Lille a avut loc un colocviu franco-roman despre asistenta sociala acordata romilor migranti. La discutii au fost invitate si autoritatile maramuresene, precum si sefii mai multor institutii din judet. Delegatia romana a avut ocazia sa vada cu ochii ei cum traiesc romii in Franta. Presedintele Consiliului Judetean Maramures, Mircea Man, a relatat ca e o diferenta foarte mare intre conditiile oferite romilor din Romania si cele ale romilor din Franta sau alte tari.
„Am gasit un campus care avea robinet la intrare si niste diguri de pamant. Erau inconjurati roata-roata, aveau doar o intrare unde pe puteau intra doar oameni, nu masini”, a aratat Mircea Man.
In schimb, romii francezi aveau rulote sau chiar casute ce puteau fi demontate, unde le erau asigurate toate conditiile, cu obligatia ca acestia sa-si achite chiria si celelalte cheltuieli pentru utilitati. Pentru ca nu au acte, romii romani nu au unde sa lucreze, asa ca sunt la mila statului sau traiesc din cersit.
„Ca sa te poata angaja cineva acolo, trebuie sa mergi la un angajator, dar el trebuie sa plateasca niste taxe, dar angajatorii nu sunt dispusi sa plateasca pentru ei. Si atunci sunt in tabere sezoniere, caravane, in care statul le da de copil cate 180 de euro ca sa ii duca la scoala, le da 3 euro de persoana sa se intretina pe zi si le-au asigurat niste rulote in care stau”, a povestit viceprimarul municipiului Baia Mare, Dumitru Matei.
La randul sau, primarul comunei Coroieni, Gavril Ropan, aflat si el in delegatie, a spus ca a intalnit si „tigani bogati si saraci”, cu deosebirea ca, la ei, „tiganii bogati stau in rulote, iar la noi in vile si palate”. De altfel, primarul a adaugat ca a intalnit chiar o familie din Ponorata. Autoritatile maramuresene recunosc ca a fost o experienta, insa deocamdata nu au luat masuri concrete, ci au doar planuri.
Seful administratiei judetene, Mircea Man, considera ca n-ar fi rau ca si in Baia Mare sa fie construite campusuri, aratand insa ca in niciun caz nu este de acord cu izolarea romilor intr-o anumita zona din oras, asa cum intentioneaza municipalitatea. Conform presedintelui Consiliului Judetean, relizarea de campusuri care sa fie incluse in anumite categorii, A, B, C, in functie de conditiile asigurate, ar crea, incet, o competitie intre romi, care ar fi repartizati in aceste locuri, in functie si de comportament.
„Nu cred intr-o izolare intr-un perimetru al etniei rome, facandu-le case intr-o anumita zona. E o mare greseala, daca se va proceda asa in Baia Mare”, a spus Man.
Pentru ca problematica romilor ramane de actualitate, autoritatile spun ca se gandesc la o solutie pentru integrarea acestei categorii sociale, mai ales ca populatia roma este in crestere. Deocamdata, sunt insa doar planuri.
Sursa: Camelia Tocaci