Vezi VIDEO
La facut de vaioage au fost pusi mai multi tineri din Norvegia, care au venit la Somcuta Mare sa traiasca in casele tiganilor de pe Calea Miresului. Cu mainile si picioarele in lut, cei 12 adolescenti nu doar au invatat ce inseamna si cum se pronunta vaioga, ci si cum se face chirpiciul. Nu au parut deloc dezgustati de pamantul moale pe care au fost nevoiti sa il framante si sa ii dea forma. Supravegheati de tiganii caramidari, norvegienii au muncit cu spor si chiar au capatat experienta dupa cateva ore de munca.
Grupul din Norvegia a venit la Somcuta Mare ca intr-o tabara activa in care au invatat limba tiganilor, dansurile lor, dar au si deprins cateva deprinderi traditionale ale acestora, cum ar fi impletitul cosurilor din nuiele, facutul caramizilor ori potcoavelor. Cel mai mult le-a placut cat au stat cu noroiul in glezne, mai ales ca au fost motivati sa pregateasca zidurile de chirpici pentru casa unui rom de pe Calea Miresului.
“E foarte distractiv sa ne jucam cu noroiul, aici am simtit ca sunt din nou copil. Am invatat foarte mult din aceasta experienta, mi-am facut foarte multi prieteni cu care sper sa pastrez relatia si pe viitor”, a povestit Nina, una dintre participantele la proiect, manjita pana in varful urechilor cu lut. Un amic al ei, preocupat sa calce noroiul in picioare, a spus ca „experienta este una noua pentru mine, chiar apreciez modul in care am fost primit aici. Am vrut sa vad cum se traieste, iar acum pot sa spun ca au o viata fara griji”.
Norvegienii au primit instructiuni in limba romani, dar le-au prins repede talcul fie pentru ca mai auzisera un cuvant-doua de la cei care i-au primit sub acoperis, fie pentru ca tiganii caramidari s-au folosit de maini ca sa nu se piarda in explicatii. Tiganii au cazut de acord cand au vazut stiva de chirpici, spunand ca norvegienii ar putea ramane in comunitatea lor.
“Fetele, dar si baietii au inceput deja sa vada ca au rezultat din mainile lor, deci ei au taiat, au zdrobit, au maruntit pamantul, l-au udat, l-au amestecat si ei au zis: Uite ma, noi am dat pamantul asta si uite ce iese din mainile noastre, asa ca sunt fericiti acum”, a spus Tudor Lakatos – cunoscut mai degraba ca Elvis Romano, initiator al proiectului.
Finalul zilei de munca s-a incheiat cu o lectie pentru romi, pentru ca tinerii norvegieni le-au aratat cum se desfasoara o lupta in noroi. Trecand peste orice prejudecati, strainii au ales sa traiasca zi de zi alaturi de romi pentru a-i cunoaste mai bine pe cei despre care nu au auzit prea putine cuvinte bune inainte sa ajunga in Romania, dar pe care au inceput sa ii indrageasca dupa cateva ore petrecute in mijlocul lor.
Foto: La chirpici pe Calea Miresului (c) eMaramures.ro
Sursa: Gabriela Kuhajda