Întâlnire la Ponorâta, în cadrul Campaniei de informare pentru prevenirea abuzului şi violenţei asupra copilului rom. Cea mai săracă zonă din România a fost locul de întâlnire a autorităților județene și cele locale, totul pentru a informa romii de acolo despre violență.
Campania de informare şi sensibilizare în vederea prevenirii abuzului şi a oricărei forme de violenţă asupra copilului în cadrul comunităţilor de romi din judeţul Maramureş este desfășurată de către Prefectura Maramureș în parteneriat cu DGASPC Maramureș. În cadrul acestei campanii au loc întâlniri cu elevi şi părinţi, cărora li se prezintă informaţii de bază privind drepturile copilului, formele de abuz, efectele abuzului asupra dezvoltării copilului, precum şi modalităţile de sesizare a unui abuz.
Prefectul Sebastian Lupuț a declarat cu această ocazie că activităţile din cadrul campaniei constau în întâlniri directe cu grupurile ţintă, având ca obiectiv informarea, conştientizarea şi prevenirea abuzului asupra copilului. Grupurile țintă ale campaniei sunt copii până la 10 ani, adolescenţi, părinţi şi cadre didactice.
Campania a debutat în data de 4 mai 2017, la Școala Gimnazială din Chelinţa, și a continuat în data de 10 mai 2017, cu o întâlnire la Școala cu clasele 0-IV din cartierul Ponorâta – localitatea Coroieni. S-au purtat discuţii cu părinţii de etnie romă, în vederea informării privind drepturile copilului, formele de abuz precum şi efectele abuzului asupra dezvoltării copilului. Părinţii au fost informaţi cu privire la facilitarea accesului la educaţie prin existenţa locurilor special alocate romilor în învăţământul liceal şi universitar.
Autoritățile au anunțat că în comunitatea de romi din cartierul Ponorâta funcţionează o şcoală cu clasele 0–IV şi o grupă de grădiniţă, clădirea şcolii din comunitate fiind ridicată în cadrul proiectului Phare “Acces la educaţie pentru grupuri dezavantajate” derulat de Ministerul Educaṭiei Naṭionale, în anul 2005. La școală sunt înscriși 163 de elevi, din care 76 sunt preşcolari iar 87 aparţin claselor 0-IV. În clasele V-VIII învață 33 de elevi romi. La şcoală lucrează un mediator şcolar, care este angajat pe perioadă determinată de Asociaţia Ovidiu Ro Bucureşti. De asemenea, Asociaţia Ovidiu Ro asigură fiecărui elev din clasele 0-IV un tichet lunar în valoare de 50 Ron, cu condiţia ca aceştia să nu absenteze.
Primăria Coroieni a implementat un proiect prin fonduri norvegiene. S-a construit în zonă un Centru Multifuncṭional, pentru copiii din cartier. Aici sunt asigurate servicii integrate cum ar fi: program after school, o masă caldă/zi, activităṭi educative. După finalizarea proiectului, activităţile centrului s-au sistat din cauza lipsei fondurilor.
Nu în ultimul rând, Asociaţia Ovidiu Ro Bucureşti asigură zilnic o masă caldă preşcolarilor şi elevilor din cartierul Ponorâta, care frecventează şcoala. Aceeași organizație, în parteneriat cu firma ROMSTAL, a construit şi dotat o spălătorie de haine şi duşuri.