Pulberi cu continut de plumb, cadmiu, arsen sau alte metale neferoase, gaze cu dioxid si trioxid de sulf, vapori de acid sulfuric, pulberi cu continut de metale grele erau cuvinte la ordinea zilei in Baia Mare pana acum cativa ani. Acesti compusi erau ”serviti” zilnic baimarenilor de catre societatile metalurgice si cele miniere.
Situatia s-a mai schimbat intre timp, dar efectele se resimt. E adevarat ca, femeile pot acum sa iasa pe strada cu ciorapi de naylon fara ca acestia sa se gaureasca din cauza ploilor acide, cum se intampla altadata, dar depasirile concentratiilor la metale grele din atmosfera continua sa fie mari. Si acum, locuitorii urbei mai simt cateodata gustul dulceag al gazelor din aer, dar se bucura ca nu mai e atat de rau.
37 de zile cu aer curat in Baia Mare
Ultimele analize realizate de Agentia de Protectie a Mediului (APM) Maramures arata ca marea problema in Baia Mare nu o mai constitue mineritul si nici vechiul combinat Phoenix, actualmente Cuprom, care si-a redus activitatea la minim, ci vechea uzina Romplumb.
Specialistii institutiei au comparat nivelul de noxe inregistrat in aer acum doua luni cu cel din zilele in care Romplumb si-a oprit activitatea pentru revizii tehnice.
„Analiza a vizat o perioada de 37 de zile si a fost efectuata in trei puncte – Romplumb, Cuprom si Sediul APM. Daca inainte erau depasiri de 15 – 16 ori, in zilele in care nu s-a lucrat la Romplumb calitatea aerului s-a incadrat in parametri normali. Acesta inseamna ca problema e acolo si nu in alta parte. Uzina si-a reluat activitatea acum doua zile, iar de atunci nivelul noxelor a crescut din nou. Nu sunt depasiri la fel de mari ca si inainte de revizia tehnica, dar ele exista”, a declarat Viorel Iancu.
Ministrul mediului cere monitorizarea uzinei
Directorul executiv al APM sustine ca in aceasta saptamana ministrul mediului va semna un ordin prin care se va dispune monitorizarea stricta a activitatii de la uzina baimareana Romplumb. In cadrul vizitei pe care a avut-o la inceputul lui mai in Baia Mare, Sulfina Barbu a promis ca se va ocupa personal de problema Romplumb. Ea a aratat ca numai dupa ce documentatia pentru obtinerea autorizatiei de mediu va fi facuta corespunzator se va accepta functionarea, in caz contrar aceasta urmand sa fie inchisa.
”Noi am transmis datele la agentia din Bucuresti si am cerut sa beneficiem de sprijin din alte judete – atat oameni, cat si aparatura de specialitate – ca sa putem realiza aceasta monitorizare la Romplumb si sa putem identifica problemele. Se pare ca ministerul mediului si guvernul vor trebui sa identifice fonduri pentru ca aceasta problema sa fie rezolvata – fie sa se faca retehnologizarea, fie sa se gaseasca alte solutii”, precizeaza seful APM Baia Mare.
Romplumb functioneaza fara autorizatie de mediu
Victor Iancu a precizat ca Romplumb functioneaza in continuare fara autorizatie de mediu. „Au solicitat autorizatie integrata, dar au fost refuzati pentru ca nu intrunesc conditiile necesare. Eu nu fac planificari si nici nu spun ca uzina trebuie inchisa, dar daca se doreste ca ea sa functioneze atunci trebuie sa se lucreze urgent. Au trecut vremurile in care sa se spuna ca totul e bine si frumos. Sa ascundem problemele la ora actuala inseamna sa ne facem rau.”
Investitiile pe linie de mediu nu au efect pentru baimareni
Romplumb are un program de retehnologizare cu termene de finalizare in 2010 – 2011. Acest document a fost transmis APM in cursul diminetii de marti, insa directorul nu e convins ca, odata aplicat, el va avea rezultatele scontate.
”Prioritatile stabilite de ei nu sunt neaparat si cele care vor fi aprobate. Va fi facuta o analiza a planului lor si, impreuna cu factorii centrali, vom stabili care sunt lucrarile care trebuie atacate pentru ca efectul sa fie maxim pentru ca, in astfel de cazuri, nu se poate lucra cu jumatati de masura.”
Romplumb este mentinut in activitate de catre stat, prin ministerul economiei, care mentine in viata ultima reclicva a economiei socialiste din Baia Mare. Banii pentru sustinerea financiara a activitatii economice a uzinei de la Ferneziu privin de la contribuabili, care de zeci de ani isi platesc moartea pentru ca toate retehnologizarile facute la Romplumb nu au fost decat o frectie la un picior de lemn si o mana cereasca pentru unii.
Sursa: Larisa Tivadar