Compania națională Romsilva a reacționat joi după ce o investigație din New York Times despre tăierea pădurilor din România arăta că mii de arbori ar fi fost sacrificați pentru producția de peleți.
Romsilva susține că tăierile respective au fost făcute pentru a înlătura copacii doborâți de vânt după un fenomen meteo extrem din 5 februarie 2020.
Comunicatul integral al Romsilva:
În urma apariției articolului ”Europa își sacrifică pădurile seculare pentru energie”, publicat de cotidianul New York Times, în care unul dintre exemple este din România, din Parcul Național Cheile Bicazului – Hășmaș, administrat de Regia Națională a Pădurilor – Romsilva, facem următoarele precizări.
Un fenomen meteorologic extrem, din 5 februarie 2020, a afectat păduri din mai multe județe ale țării, fiind înregistrate doborâturi masive de vânt și rupturi pe circa 1.200 hectare fond forestier din cadrul Parcului Național Cheile Bicazului – Hășmaș, în județele Harghita și Neamț. Din acestea, circa 800 de hectare se află în zona de protecție integrală, iar alte 400 de hectare în zona de conservare durabilă a parcului.
Menționăm că aproximativ 90% din aceste păduri afectate de doborâtura masivă de vânt sunt păduri proprietate privată. Volumul total de lemn doborât de vânt în Parcul Național Cheile Bicazului – Hășmaș a fost de 84 de mii de metri cubi. Pentru că exista riscul major ca în zonele în care s-au înregistrat doborâturile de vânt să-și facă apariția un dăunător, gândacul de scoarță al molidului – Ips typographus, care s- ar fi extins rapid la pădurile sănătoase din jur, Consiliul Științific al Parcului Național Cheile Bicazului – Hășmaș a aprobat înlăturarea arborilor doborâți de vânt, lucrări care sunt în desfășurare.
Aceste lucrări nu sunt tăieri rase programate, așa cum au fost prezentate de publicația New York Times, sunt lucrări legale, autorizate și necesare pentru evitarea riscului de apariție a dăunătorilor de scoarță în pădurile sănătoase din jurul pădurilor calamitate în urma fenomenului meteorologic extrem. De asemenea, afirmația jurnaliștilor americani că s-au exploatat arbori seculari ”din unele dintre cele mai vechi păduri de pe continent” este una falsă, fiind infirmate chiar de către fotografiile care însoțesc articolul respectiv.