Luna martie, prima lună a primăverii, a debutat cu o serie de proiecte pentru Rotary Club din Baia Mare. Astfel, rotarienii din orașul nostru, tineri harnici și ambițioși, au desfășurat deja două acțiuni caritabile, „Caravana pentru sănătate” și Ajută-mă să învăț!”.
În cadrul „Caravanei pentru sănătate”, tinerii de la Rotaract Club Baia Mare, împreună cu psiholog Mădălina Palfi și medicul pediatru Lucian Bogdan, au discutat cu adolescenții din mediul rural, 12-14 ani, despre igiena corporală și psihică, despre provocările pubertății. Inițiativa a avut succes, copiii din Lăpușul Românesc participând activ și fiind receptivi. Datorită sponsorilor Farmec, Clinica Hipomed, Cora România, Asociația Iele-Sânziene, Farmacia Milefolia, fiecare copil a beneficiat de un pachet cu produse de igienă. Tinerii de la Rotaract Club Baia Mare promit că acest proiect va continua, cu ajutorul oamenilor care vor contribui financiar sau donând produse de igienă.
În cadrul acțiunii „Ajută-mă să învăț!”, 22 de copii din satele maramureșene Desești, Hărnicești, Mara, Câmpulung la Tisa au primit tablete și telefoane, indispensabile fiecărui elev în această perioadă. O familie din Câmpulung a primit și alimente de bază. Acțiunea a fost susținută și de Rotary Club Upsalla, Suedia.
Rotary Club este cunoscută ca fiind cea mai mare organizație de caritate la nivel mondial, cu 1,2 milioane membri, numiți și rotarieni, împărțiți în 35.000 de cluburi în întreaga lume. Organizația se ocupă exclusiv de acte de caritate și nu este afiliată la nicio organizație religioasă sau politică, membru putând fi orice persoană, indiferent de etnie sau religie. Activitatea include și alte persoane care își dedică timpul actelor de caritate, grupuri precum Rotaract, Interact, Rotary Community Corps, cu unicul scop de a îmbunătăți calitatea vieții în comunitățile din care fac parte.
Primul Club Rotary a fost înființat în 23 februarie 1905. Avocatul Paul P. Harris, participând în biroul unui prieten la o întrunire de afaceri, din centrul orașului Chicago, a pus bazele acestui club. Cum întâlnirile săptămânale aveau loc prin rotație la fiecare membru, numele Rotary s-a potrivit ca o mănușă. Clubul s-a extins atât de mult după doar un an, încât membrii au fost nevoiți să stabilească un loc fix de întâlnire. Astfel, au fost înființate alte patru cluburi Rotary, în orașele situate în vestul SUA, iar la cinci ani de la înființarea primului club, în 1910, a fost înființată și Asociația Națională a Cluburilor Rotary din America. Primul club din afara SUA a fost Rotary Club din Londra, care a primit în 1912 aprobarea de asociere. Asociația a primit numele de Rotary International în 1922, iar în 1925, aceasta cuprindea 20.000 de membri, grupați în 200 de cluburi.
Primul Club Rotary din România a fost înființat în 1929 la București, urmat de alte două cluburi, în Cluj și Timișoara, în prezent, în România și Republica Moldova funcționând aproximativ 143 de cluburi, care desfășoară lăudabile acțiuni de caritate, cum ar fi ajutorarea comunităților defavorizate, dotarea școlilor și a spitalelor, acțiuni ecologice, de împădurire și multe altele. În Baia Mare funcționează Rotary Club Baia Mare, ai cărui membri s-au implicat în multe acțiuni de caritate, cu scopul de a îmbunătăți viața semenilor noștri.
Înțelegerea și colaborarea sunt promovate în interiorul grupului, prin acțiuni ce vizează sprijinirea educației, reducerea sărăciei, menținerea sănătății. Paleta acțiunilor este foarte largă, membrii Rotary Club implicându-se de-a lungul timpului în acțiuni umanitare de strângere de alimente pentru persoanele nevoiașe, campanii de promovare a tinerilor talentați din județul nostru, ajutorarea ONG-urilor de protecție a animalelor sau acțiuni de dotare a unor școli sau spitale din județ. Acțiunile desfășurate de acești tineri inimoși merită tot respectul semenilor!