Dupa o intalnire populara cu scantei intre autoritatile judetene si populatia din Rozavlea pe tema amplasarii unui depozit de deseuri menajere in comuna, azi, 19 martie, a urmat si o sedinta a consiliului local cu vociferari. Declaratiile potrivnice nu au contat, pentru ca ”spiritul convingator” al presedintelui CJ Maramures, Mircea Man, a primat, astfel incat decizia a fost luata in unanimitate. Pentru ca depozitul sa existe in Rozavlea trebuie cumparate 20 de hecatre de teren, ceea ce ar putea duce la o ”bisnitareala” imobiliara intr-o prima faza, iar apoi la un posibil tun, mai ales ca oportunisti sunt cu gramada.
Primarul din Rozavlea, Vasile Marza, a spus ca ”oamenii au inteles ca nu e vorba de o groapa de gunoi, ci de o uzina si au acceptat”. Nu inseamna ca ”epopeea” se va sfarsi, pentru ca si in alte localitati maramuresene s-a scris acelasi scenariu, astfel incat depozitul a fost plimbat pana acum prin Viseu de Sus, Viseu de Jos, Bocicoiu Mare, Calinesti.
Consiliul Judetean Maramures se chinuie sa caute un loc pentru ”centrul de management integrat al deseurilor in zona de nord a judetului Maramures” de cativa ani. Pana la alegerea comunei Rozavlea, au fost mai multe variante dar toate au cazut din cauza protestelor izbucnite in comunitati. Oamenii s-au impotrivit amenajarii unui loc in care sa se adune toate deseurile menajere din Maramuresul istoric si, mai ales, nu au crezut o iota cand li s-a spus ca depozitul va fi unul ecologic si ca nu va polua.
La Rozavlea a functionat insa ”spiritul de convingere” al presedintelui Consiliului Judetean, Mircea Man, dupa cum a spus primarul comunei. ”A fost prezent. A fost foarte convingator. A spus ca este vorba de o uzina in care se vor prelucra si sorta deseurile. E adevarat ca si azi au fost persoane care s-au opus, dar eu cred ca pentru noi va fi o oportunitate”, a spus primarul.
El a declarat ca nu li s-a propus nimic oamenilor din Rozavlea si nici comunitatii, ci pur si simplu s-a considerat ca e vorba de o investitie importanta care trebuie facuta. Vasile Marza a spus ca sunt necesare 20 de hectare pentru depozit. ”Sunt vreo 2-3 locatii. Urmeaza sa se constituie o comisie a Consiliului Judetean, care va stabili unde sa fie. Nu s-a fixat un termen pana la care sa se ia decizia”, a declarat el.
In prezent, potrivit primarului, un ar de teren se vinde in Rozavlea cu 2-3 milioane de lei vechi. El a spus ca toate cele 20 de hectare trebuie cumparate de la proprietari, pentru ca primaria nu detine niciun teren disponibil.
Sursa: Meda Muntean