Comisarul Ioan Marchiş susţine că solicitarea de a angaja un rrom pe post de ofiţer a venit din partea secretariatului general al guvernului. O măsură inedită va fi luată şi în cazul a încă cinci angajaţi ai poliţiei, care vor începe curând cursuri de limbă rromanes.
”A fost deblocată funcţia de ofiţer la nivelul oraşului Şomcuta Mare, dar candidaţii pot fi şi din alte zone, chiar din Baia Mare. Cei care participă la concurs trebuie să aibă studii superioare, să nu fi avut probleme cu legea, să treacă de examentul psihologic şi să ştie limba rromanes.”
Viitorul ofiţer de etnie rromă nu va avea o misiune uşoară. El va trebui să gestioneze problemele din comunităţile de rromi din zona Şomcuta Mare (în special Calea Mireşului) şi să desfăşoare activităţi de prevenţie.
Ioan Marchiş a precizat că la nivelul IPJ s-au făcut cursuri de pregătire şi pentru alţi poliţişti care vor lucra cu etnicii rromi. 20 dintre aceştia vor participa la întâlniri lunare cu liderii comunităţilor ca să stabilească acţiuni pentru prevenirea şi rezolvarea conflictelor.
În lunile următoare, poliţiştii maramureşeni vor avea de parcurs legislaţia privind discriminarea rasială şi le vor fi prelucrate cazurile de abuz asupra minorităţilor.
Sursa: Larisa Tivadar