Preotul Ioan Neneştean din Budeşti a declarat că fenomenul este specific întregului judeţ, nu doar localităţii sale. În comunitatea în care slujeşte, aproximativ 200 de localnici, aproape în totalitate tineri, sunt plecaţi să muncească în străinătate, iar numărul celor care mor într-un an ajunge la circa 50. În schimb, nunţile sunt în număr de 15-16 în comună.
Budeştiul numără peste 3.500 de suflete, după cum a declarat primarul comunei, Liviu Tămaş. El a precizat că deocamdată situaţia nu este îngrijorătoare, existând în jur 500 de copii înregistraţi în scripte. ”Chiar dacă nu în următorii doi- trei ani, dar pe viitor ne vom confrunta şi noi cu fenomenul de îmbătrânire. Situaţia încă nu s-a agravat, dar peste vreo 10 ani va fi destul de rău”, a spus Tămaş.
În schimb, alţi primari maramureşeni au cu totul alte griji. Gavril Ropan de la Coroieni a declarat că peste aproximativ 20 de ani sau poate şi mai repede comuna sa va fi locuită în majoritate de rromi. În prezent, localitatea numără peste 200 de suflete de etnie rromă. El a arătat însă ce aceste persoane nu au venituri, trăind din ajutoarele de la stat.
Aceeaşi problemă au ridicat-o şi reprezentanţii administraţiei locale din Ulmeni, fapt ce a determinat-o pe Gyongyike Bondi, prefectul Maramureşului, să se intereseze de eficienţa programelor sanitare de educaţie contraceptivă a populaţiei fără venituri. O strategie alternativă de control al natalităţii la nivelul judeţului nu există însă, la fel cum autorităţile nu pot să ia măsuri nici pentru reducerea numărului persoanelor care pleacă la muncă în străinătate.
Sursa: Meda Muntean