Rubla rusească s-a apreciat vineri, 11 martie, cu un procent de aproape 2%, astfel că pentru un dolar american, rubla s-a tranzacționat cu un curs de 116,40.
Însă, de la începutul anului 2022, moneda rusă a ajuns la un procent de 40% în ceea ce privește deprecierea, înregistrând un record negativ la nivel mondial.
„Aceasta nu este o piaţă pură astfel încât dacă ne uităm la valoare este dificil să ştim care este nivelul real. Perspectivele privind rubla depind complet de cum vor evolua producţia şi energia din Rusia”, avertizează analistul Jane Foley, din partea Rabobank.
În cursul zilei de joi, rubla atingea un nivel record, de 132, 417 ruble la un euro, iar vineri, cea mai mare parte a schimburilor de capital au rămas închise, asta pentru că Banca Centrală a Rusiei a decis restricționarea tranzacțiilor.
Tot joi, Banca a decis limitarea accesului companiilor locale la numerarul în valută, pentru viitoarele șase luni, alături de restricționarea accesului populației civile.
Cutremur total pe piața valutară
Războiul din Ucraina, dar și posibilitatea interzicerii importurilor de petrol din Rusia au dus la o depreciere masivă a monedelor țărilor din zonă. Rubla rusească este la cea mai mică valoare din istorie, iar economia Ungariei riscă să intre în recesiune.
Monedele din Rusia, Polonia și Ungaria s-au prăbușit după ce au apărut tot mai multe zvonuri că Occidentul, dar și SUA vor pune embargo Moscovei și vor interzice importurile de petrol din această țară. Rubla, zlotul şi forintul au ajuns la un minim istoric, potrivit Reuters. De câștigat din această criză au țările din America Latină, bogate în mărfuri.