La rugăciunea ”Angelus” de duminică, 23 decembrie 2018, papa Francisc a cerut sprijinul spiritual și material, atât credincioșilor cât și Comunității internaționale, pentru a veni în ajutorul Indoneziei, grav afectată aseară de un tsunami.
A ajuns la aproape 200 de morți și 800 de răniți bilanțul provizoriu al valului tsunami care s-a abătut asupra coastei din jurul Strâmtorii Sonda, între insulele indoneziene Java și Sumatra. Un ”zid” de apă cu o înălțime de 20 de metri a afectat grav, cu imense pagube materiale, sute de locuințe și mai multe hoteluri. Undele anormale ar fi fost provocate de alunecări submarine după erupția vulcanului Anak Karakatoa. Cel puțin 30 de persoane sunt date dispărute.
La rugăciunea ”Angelus” de duminică, papa Francisc și-a exprimat apropierea față de victimele catastrofei naturale din Indonezia și a îndemnat la rugăciune și inițiative concrete în favoarea celor afectați:
Papa Francisc: «Dragi frați și surori, gândul meu se îndreaptă în aceste momente spre populația Indoneziei, afectată de calamități naturale violente care au provocat grave pierderi de vieți omenești, numeroși dispăruți și fără adăpost, precum și mari pagube materiale. Îi îndemn pe toți să mi se alăture în rugăciune pentru victime și pentru cei dragi ai lor. Sunt sufletește aproape de cei evacuați și de toate persoanele încercate, implorând de la Dumnezeu alinare în suferința lor. Fac un apel pentru ca să nu lipsească acestor frați și surori solidaritatea noastră și sprijinul Comunității internaționale».
Una dintre primele adeziuni la apelul papei Francisc a venit din partea asociației Caritas Italia, care are deja în derulare două proiecte de refacere după recentul cutremur din Sulawesi, urmat la rândul său de un tsunami, care a făcut peste două mii de victime. ”Caritas Italia”, se citește într-un comunicat de presă, ”urmărește evoluția stării de urgență în coordonare cu Caritas Indonezia, alături de care colaborează direct de peste 15 ani în efortul de susținere în numeroasele stări de urgență provocate de fenomenele naturale care anual afectează grav țara asiatică – aluviuni, cutremure și incendii –, dar și în multe proiecte de dezvoltare pentru a întări capacitatea de reacție a comunităților locale”, potrivit Vatican News.