Joi, 22 februarie 2018, de la ora 16,00, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, s-a rugat, împeună cu un sobor de preoţi şi diaconi, în Muntele cel Sfânt al Rohiei, cum numeşte Preasfinţia Sa Mănăstirea Rohia.
O tradiţie păstrată cu sfinţenie
De 33 de ani, în fiecare joi din prima săptămână a Postului Sfintelor Paşti, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin este prezent la slujba Canonului cel Mare al Sfântului Andrei Crioteanul şi la Sfânta Liturghie a Darurilor înainte Sfinţite unită cu vecernia, care se săvârşesc în această zi după amiază.
Aşa a fost şi joi, 22 februarie 2018, când în biserica cea nouă, „Catedrala Munţilor închinată Maicii Domnului”, cum îi spune Preasfinţitul Părinte Episcop, a oficiat slujba Canonului cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul şi Sfânta Liturghie a Darurilor înainte Sfinţite, unită cu vecernia, în fruntea unui sobor de preoţi şi diaconi.
În sobor au slujit: Arhim. Dr. Macarie Motogna, stareţul Mănăstirii Rohia, Arhim. Pantelimon Ilieş, Arhim. Ghelasie Maxim, Protos. Ignatie Herman, Pr. Dr. Florin Stan, protopopul Lăpuşului, Pr. Mihai Gheduţiu, secretarul protopopesc, Pr. Ioan Pop, parohul din Rohia, diaconi.
Răspunsurile la strană au fost date de un grup de teologi lăpuşeni, dirijaţi de Pr. Prof. Drd. Andrei Baboşan.
Biserica nouă a Mănăstirii Rohia a fost arhiplină de credincioşi, iar mulţi dintre ei s-au împărtăşit cu Trupul şi Sângele Domnului, după una sau mai multe zile de ajunat.
În fiecare seară din această săptămână, după slujbele oficiate, credincioşii prezenţi au primit câte un colac copt pe vatra încălzită cu lemne de credincioşii din Rohia şi Poiană.
Cuvânt de învăţătură
Cuvântul rostit de Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a făcut referire la slujba Canonului cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul, la însemnătatea Postului Mare şi la comportamentul creştinului în timpul acestuia, la starea de pocăinţă pe care o trăim în perioada postului, la învăţăturile pe care ni le-au transmis Părinţii Bisericii pentru ca postul să fie folositor, la ajutorul pe care ni-l dă Biserica în perioada pregătitoare şi în timpul Postului Mare.
„Slujba Canonului cel Mare, specifică sfântului şi Marelui Poast şi Bisericii Ortodoxe, este o slujbă de pocăinţă, a precizat Preasfinşitul Părinte Episcop Iustin, cu care întotdeauna începe perioada Postului Mare, pentru că, la început Postului ni se aduce aminte că suntem oameni lesne alunecători şi păcătoşi şi că avem nevoie de căinţă, de îndreptare şi de iertare.”
„Canonul cel Mare este o meditaţie biblică, a spus Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin. În rostirea celor 250 de stihuri ni se aduce în faţa ochilor sufleteşti întreaga Sfântă Scriptură a Vechiului Testament şi foarte multe nume de persoane, pe care le auzim citite de către părinţi, din care cele mai multe s-au căit şi s-au mântuit, iar altele, mai puţine, n-au găsit calea spre pocăinţă. Canonul cel Mare este şi o slujbă de pocăinţă profundă. Cea mai profundă.”
„La Rohia e Dumnezeu. Simţi prezenţa lui Dumnezeu. Simţi darul, bucuria şi binecuvântarea ale lui Dumnezeu. Nicăieri nu este slujba Canonului cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul atât de frumoasă ca la Mănăstirea Rohia”, a afirmat Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin, adăugând că modelul de slujire a Canonului cel Mare şi a altor sfinte slujbe a fost transferat de aici la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare, ceea ce face ca prezenţa credincioşilor să fie în număr mare la oficierea sfintelor slujbe.