Vezi VIDEO
Rugby Club „Florin Popovici” a fost infiintat recent in Baia Mare. Deocamdata, circa 40 de copii au fost selectati in urma unor actiuni desfasurate la trei scoli. Obiectivul acestui club este acela de a populariza rugbiul, de a spulbera macar parte din ideile preconcepute despre sportul cu balonul oval si de a promova valorile dupa care rugbiul se ghideaza. Selectia va continua, astfel incat, in vacanta de vara, sa aiba loc si un turneu al micilor rugbisti din Baia Mare. Vrem sa invatam copiii sa joace rugbi, sa inteleaga realmente ce inseamna acest sport, in afara de faptul ca pasa se da doar in spate. Incercam sa-i invatam ca rugbiul are cateva valori importante, pe care noi le consideram esentiale in devenirea unui copil,cum ar curajul, spiritul de echipa, calitati care in Romania momentului nu tare se gasesc nici in sport, dar nici in afara lui”, a declarat pentru eMaramures Radu Roman, presedintele clubului.
Cei care au fost la finala Cupei Romaniei la rugbi, desfasurata pe stadionul „Lascar Ghinet” si castigata de CSM Stiinta Baia Mare in detrimentul Stelei, au putut sa se delecteze la pauza cu o demonstratie de rugbi. Era prima actiune a copiilor de la Rugby Club „Florin Popovici” Baia Mare.
„Eu n-am mai jucat demult cu atata public: emotiile au fost mari. Imi aduc aminte de inceputurile mele de junior, cand cei mici jucau in deschiderea partidelor de seniori. Din pacate acum nu se mai practica, dar incercam noi sa remediem acest lucru si sa jucam un meci inaintea seniorilor si a juniorilor de Under 19„, a declarat antrenorul Razvan Popovici, presedintele de onoare al clubului.
Ideea aparitiei clubului „Florin Popovici” a venit unui grup de pasionati ai rugbyului, unii fosti practicanti, altii doar iubitori ai balonului oval. „Este un club de rugbi care se adreseaza in primul rand copiilor. Vrem sa popularizam acest sport, deocamdata foarte putin popularizat si foarte putin mediatizat in Romania. Vrem sa invatam copiii sa joace rugbi, sa inteleaga realmente ce inseamna acest sport, in afara de faptul ca pasa se da doar in spate. Incercam sa-i invatam ca rugbiul are cateva valori importante, pe care noi le consideram esentiale in devenirea unui copil,cum ar curajul, spiritul de echipa, calitati care in Romania momentului nu tare se gasesc nici in sport, dar nici in afara lui”, a declarat pentru eMaramures Radu Roman, presedintele clubului.
Perceptia asupra acestui sport este primul lucru pe care isi doresc sa il schimbe cei de la Rugby Club „Florin Popovici”. „Publicul larg are un singur sport, fotbalul, restul mai rar, atunci cand sunt performante. Noi incercam sa invatam acesti copii, alaturi de familiile lor, ca sportul trebuie practicat saptamanal, indiferent despre ce sport vorbim. Noi ne-am bucura sa fie rugbiul. Si in acest fel sa schimbam perceptia asupra acestui sport, considerat unul dur, al celor care nu au reusit in alte discipline sportive„, a spus Radu Roman.
Prezenta in oras a doua echipe care sunt in prezent vicecampioane nationale, CSM Stiinta Baia Mare la seniori si CSS 2 Siromex la Under 19, este o „carte” care pledeaza in favoarea acestui sport cu siguranta. „E foarte important: lumea aude astfel de rugbi, sportul de echipa care are in prezent cele mai bune rezultate in Baia Mare. Categoric eforturile noastre sunt sustinute de aceste performante”, a considerat presedintele Rugby Club „Florin Popovici”.
Deocamdata clubul se adreseaza elevilor de clasele a cincea, a sasea. Ulterior, vor fi selectati si copii ceva mai mari, pana in clasa a noua. „Urmeaza antrenamente cu copiii care au fost deja selectati, urmeaza sa selectam si alti copii de la scolile generale. Am „colindat” pana acum la trei scoli, urmeaza si altele. Dorim sa mergem sa vizitam pana la 10 scoli si astfel sa atragem cat mai multi copii la antrenamente, urmand ca la vara – o data cu terminarea anului scolar – sa organizam un mic campionat intre scoli, la nivelul orasului„, a declarat pentru eMaramures Radu Roman.
Chestionat cum ii convinge pe copii sa faca sport, in conditiile in care se vorbeste tot mai insistent despre numarul tot mai mic al copiilor si tinerilor dispusi sa faca eforturi si sacrificii pentru a atinge performanta intr-un sport, presedintele a mentionat: „Mingea ovala are farmecul ei. Nu este o minge rotunda cu care este obisnuita toata lumea si starneste intotdeauna, in consecinta, mult interes. Practic ii atragem la antrenamente ca sa se cunoasca, sa practice un sport impreuna, sa formeze o echipa. Cand vor exista multi copii va exista si un criteriu de triere,urmand sa ramana copiii care au mai mare inclinatie spre sport. Ii aducem la rugbi spunandu-le ca acesta este un sport frumos pe care merita sa il descopere”.
Luca Nichitean are 13 ani si apreciaza complexitatea la rugbi. Sa paseze a fost prima lectie primita la antrenamentul de rugbi, in timp ce sa dea cu piciorul in balon i se pare a fi cea mai dificila chestie. Este admiratorul jucatorului Andrei Radoi si tine, previzibil, cu CSM Stiinta Baia Mare. „Sper sa ajung cat mai sus, ca si tatal meu”, marturiseste Luca, fiul fostului international Nicolae Nichitean. Din ceata de copii prezenta la antrenament, Luca este cel mai inalt. Cel mai micut, atat ca si inaltime, cat si ca varsta, este Eduard Andreica. Are 6 ani. Desi mic, stie exact ce ii place („Imi place sa prind balonul cu mana”), ce nu ii place („Sunt cel mai mic si trebuie sa alerg mult”) si ce obiective are („Sa am o cupa. Sa fiu cel mai bun”).
„Nu-i foarte usor. Nu poti sa ii inveti prea multa tehnica, deoarece se plictisesc si atunci imbinam putina tehnica cu putina joaca si asa decurge antrenamentul. In maximum 10 minute dupa ce incepem sa le predam ceva tehnica, apare intrebarea: „Cand ne jucam?!” Tot timpul vor ceva nou. Important este ca fac miscare, ca practica un sport. Este o idee foarte buna, pentru ca ambele cluburi de rugby din Baia Mare nu acopera acest nivel de copii. Asa ca noi incercam sa facem primul pas in rugbi, dupa care sa lansam copiii spre cele doua cluburi mai mari din Baia Mare”, a spus Razvan Popovici.
RUGBY CLUB „FLORIN POPOVICI”
Presedinte: Radu Roman;
Presedinte onorific: Razvan Popovici;
Membri fondatori: Catalin Anghelescu, Horia Branzei, Vasile Blidar, Erminiu Andreica, Nicolae Nichitean, Alin Zaharie si Anghel Ailenei;
Sursa: Ramona-Ioana Pop