Alin Petrache, presedintele Federatiei Romane de Rugby, a fost recent prezent in Baia Mare. A marturisit o slabiciune aparte pentru aceste locuri, dat fiind ca Baia Mare este un oras care iubeste nu numai sportul cu balonul oval, ci intreaga miscare sportiva. A vorbit cu optimism nu numai despre schimbarea sistemului competitional intern, cat si despre evolutia campioanei en titre a Romaniei, pe care o vede si in acest an jucand finala. Si daca n-a vrut sa nominalizeze ce lipseste acestui sport in Romania pentru a fi in topuri mondiale, a accentuat ceea ce nu-i lipseste rugby-ului romanesc: o inima foarte mare si o frumoasa traditie.
– Daca va intrebam in urma cu mai mult de doi ani ce loc ocupa Baia Mare pe harta rugby-ului romanesc, ce imi spuneati?
– Orice oras din Romania inseamna foarte mult pentru mine, mai ales Baia Mare, care este un pol important in rugbyul romanesc.
– De la un an la altul, cum ati vazut echipa din Baia Mare?
– Creste. Inca mai are timp sa creasca pentru ca mai sunt jucatori tineri. Dar s-a format un nucleu frumos, care si anul acesta, cu siguranta, va juca finala.
– Ce parcurs anticipati pentru baimareni pana la finala?
– Intodeauna echipa campioana are de aparat un rezultat. Este foarte greu. Cand vii din postura de outsider este mai usor. Cand vii din postura de campioana si ai obisnuit publicul cu mult, trebuie sa ii oferi si mai mult. Deci baimarenii au o misiune destul de grea anul acesta. Au aparut echipe mai puternice, cele care erau si anul trecut s-au intarit si mai tare. Deci va fi un campionat puternic.
– Apropo de noul sistem competitional, din 2012 conditiile sunt drastice in ceea ce priveste arenele pe care se vor juca aceste meciuri de SuperLiga. Baia Mare nu are nici pe departe un astfel de teren, ceea ce ar obliga la acest moment ca echipa CSM Stiinta sa se mute din Baia Mare…
– Nu, cu siguranta nu se va muta in alt oras. Echipa de aici are nevoie de un stadion mai bun, mai incapator, de nocturna etc., care se pot face cu siguranta pentru ca am vazut ca aici toata lumea iubeste acest sport si am vazut ca, in general, Baia Mare iubeste sportul. Si atunci cu siguranta cred ca se va face si aceasta arena. Venim cu modele noi de campionat, vrem sa fim ca si cei puternici din rugby, dar e clar ca si la infrastructura trebuie sa umblam si stadioanele pe care jucam vor trebui aduse la standarde internationale, care sa ne poata permite sa jucam in cupe europene. E clar ca nu putem fi foarte drastici din primul an si incercam sa intelegem pe fiecare, dar de la anul vom incerca sa impunem si mai multe reguli pentru ca si noi, la randul nostru, suntem fortati de Federatia Internationala sa urmam un anumit drum. Pe care, de altfel, ne dorim sa ajungem.
– Din acest an competitional se joaca in sistemul de SuperLiga. Ce credeti ca va aduce bun acest nou sistem si unde va schiopata?
– Cu siguranta acest sistem nu va schiopata. Era nevoie de el in Romania pentru a creste performanta rugby-ului romanesc. Trebuia un pic restrans campionatul si am dat drumul acestei SuperLigi. Nu am inventat noi aceasta SuperLiga, l-au inventat cei puternici in rugby si atunci si noi trebuie sa mergem in acelasi sens. Cred ca va fi o SuperLiga puternica, mult mai mediatizata, cu ambitii mai mari din partea fiecarei echipe. Este inceput de campionat, este un drum lung, avem si an de Cupa Mondiala, unde jucatorii vor fi angrenati, finalele vor fi prin octombrie – noiembrie. Deci e un drum lung, iar jucatorii, antrenorii si tot stafful managerial vor trebui sa conlucreze pentru un rezultat cat mai bun in cazul fiecarei echipe in parte. La echipa nationala avem un an foarte greu, dar cred ca va fi cel mai frumos an pe care l-a avut nationala Romaniei pana acum, cu aceasta participare la turneul final din Noua Zeelanda.
– Despre componentii echipei CSM Stiinta Baia Mare care fac parte din lotul Romaniei ce imi spuneti?
– Numai lucruri de bine. Demonstreaza in fiecare partida ca isi merita locul in echipa nationala si sper sa aduca rezultate cat mai frumoase.
– Ce ne lipseste sa fim in topul mondial in acest sport?
– Cred ca mi-ar trebui foarte mult timp ca sa spun ce ne lipseste. Dar pot spune, in schimb, ca avem ceva de ce e nevoie in mod sigur: o inima mare. Suntem un popor care iubeste sportul, rugby-ul a avut traditie in Romania si va avea in continuare. Ceva ce nu se poate pierde.
– Daca va invit sa conturati o pledoarie astfel incat parintii sa isi indrume copiii spre rugby, ce imi spuneti?
– Este sportul care a inventat Fair Play-ul din punctul meu de vedere. Este un sport care iti da coloana vertebrala, care te ajuta in viata si iti creeaza o alta imagine despre lume si despre viata in general. Toate fostele mari glorii ale rugby-ului romanesc sunt oameni de mare calitate.
Foto: Alin Petrache (c) eMaramures.ro.
Sursa: Ramona-Ioana Pop