Una dintre particularitatile Cupei Mondiale de rugby este data de faptul ca intotdeauna primul meci al turneului final este arbitrat cu acelasi fluier, indiferent de numele cavalerului delegat sa oficieze. Acest accesoriu specific arbitrilor a apartinut lui Gil Evans si a fost folosit la meciul test din 1905, cand Noua Zeelanda s-a impus cu 15-0 intr-un meci test impotriva Angliei.
Dupa ce s-a retras din activitate, Evans i-a inmanat stafeta lui Albert E. Freethy, care a oficiat, printre altele, ultimul meci la un turneu olimpic, SUA – Franta 17-13, pe Stadionul Colombes din Paris. Dotat cu acest fluier, Freethy avea sa fie primul arbitru care dicta o eliminare, la meciul din 1925, dintre Noua Zeelanda si Anglia, vinovat fiind Cyrill Brownlie.
Din 16 aprilie 1969, fluierul a fost depus la New Zealand Rugby Museum din Palmerston North, fiind reactivat in 1987, cand a fost folosit la primul meci din istoria Cupei Mondiale. De atunci, s-a luat decizia ca fiecare meci de deschidere sa se dispute in prezenta pretiosului fluier, care are peste 100 de ani vechime.
Pe marginea acestui subiect, fostul arbitru international si presedinte al Comisiei Centrale a Arbitrilor din cadrul Federatiei Romane de Rugby, Emi Pirtoc, a declarat: „Este vorba despre traditia pe care marele rugby nu o tradeaza, mai precis decizia ca fluierul de start al primei partide sa fie unul cu o istorie aparte, fiind vorba de un fluier cu o vechime de peste 100 de ani. In istoria recenta, spre exemplu in 7 septembrie 2007, la jocul de debut al Cupei Mondiale, la meciul Franta – Argentina, englezul Tony Spredbury a folosit acest fluier incarcat de semnificatii, acelasi fluier fiind utilizat la debutul din 2011 la meciul Noua Zeelanda si Tonga. Sigur ca acest amanunt atat de important scoate in evidenta semnificatia pe care marele rugby o acorda fluierului, dar mai ales fluierasilor, fara de care nicio competitie nu poate sa inceapa. Atata timp cat istoria unui sport este respectata precum face IRB-ul cu aceasta minunata disciplina, viitorul va suna promitator. Sper ca umbra lui William Webb Ellis sa ne ocroteasca de raul cotidian, sa ne faca sa gandim pozitiv si, cel mai important, sa invatam sa castigam, chiar si atunci cand pierdem„.
Anul acesta Romania va participa pentru a opta oara la Cupa Mondiala, competitia suprema de la care „Stejarii” nu au lipsit niciodata incepand cu prima editie, care a avut loc in 1987. Cupa Mondiala, editia 2015, va avea loc in Anglia, din 18 septembrie pana in 31 octombrie.
Material furnizate de Federatia Romana de Rugby.
Foto (c) rugbymuseum.co.nz.
Sursa: George Dragu