In 1924, echipa nationala de rugby a Romaniei a adus in tara prima medalie olimpica. Dupa ea, au urmat 292 de medalii castigate de atletii romani de-a lungul anilor. Reusita a 23 de tineri ambitiosi a fost rasplatita de International Rugby Board cu un loc in galeria personalitatilor marcante din rugbyul international. Evenimentul a avut loc in sala de conferinte a Federatiei Romane de Rugby si a adus impreuna fosti capitani ai Romaniei, reprezentanti IRB, vicepresedintele ANST, Alin Petrache, presedintele COSR, Octavian Morariu si presedintele FRR, Pompilie Bors. Romania a disputat doua meciuri la Jocurile Olimpice din 1924. Primul contra Frantei, primul meci test intre cele doua tari, si un meci contra SUA, de fapt o selectionata a studetilor din California.
In primul meci disputat la o zi dupa sosirea echipei la Paris, Romania a fost invinsa cu 59 puncte (unele surse mentioneaza 61) la 3. Francezii au marcat 18 incercari, din care fundasul Louis Beguet a transformat opt. Meciul s-a jucat pe 4 mai 1924, cu doua luni inainte de deschiderea oficiala a Jocurilor, pe 5 iulie. Primul marcator intr-un meci test a fost fundasul Teodor Florin, care a realizat o lovitura de pedeapsa. Performanta lui in aparare a fost considerata fenomenala, pentru ca de unul singur i-a impiedicat pe francezi sa marcheze cel putin inca o jumatate de duzina de incercari.
Echipa americana a castigat cu 37-0, desi romanii, care se odihnisera cateva zile, au fost mult mai intreprinzatori si au dovedit mai multa abilitate, atat in gramezile ordonate, cat si in jocul deschis, cu toate ca au fost coplesiti de americanii mult mai bine antrenati, mai “mari” si mai puternici. Fundasul Teodor Florian a fost din nou mentionat in pase. Aripa stanga Gheorghe Bentia a fost scos, fiind accidentat si romanii au terminat meciul in 14 jucatori. Si americanii au terminat jucand cu 14 jucatori, cand Edward Turkington a fost eliminate, unele rapoarte spunand ca pentru doborarea la pamant a unui jucator roman.
Echipa Romaniei a fost selectionata din trei cluburi existente, Stadiul Roman, Sportul Studentesc si Tenis Club Roman, majoritatea provenind de clubul campion Stadiul Roman – un club promovat cu zece ani inainte de atunci adolescentul capitan roman Nicolae ‘Nae’ Marascu, dupa modelul Stade Francais.
Echipa nationala de rugby a Romaniei din 1924: 1. Dumitru Armasel, 2. Eugen “Gogu” Sfetescu, 3. Sorin Mihailescu, 4.Teodor Marian, 5 Soare Sterian, 6. Iosif A Nemes, 7. Paul Nedelcovici, 8. Mihai Vardala, 9. Atanasie Tanasescu, 10 Dumitru ‘Puia’ Volvoreanu, 11 Paul Vidrascu, 12 Mircea Sfetescu, 13. Nicolae ‘Nae’ Marascu (Capitan), 14. Gheorghe Benția, 15. Teodor Florian. Rezerve: 16. Nicolae Anastasiade, 17. Constantin Cratunescu, 18. Ion Girlesteanu, 19. Constantin Ionescu, 20. Petre Ghitulescu, 21. Octav Luchide, 22. Henry Manu, 23. Ion Cociocianu.
“Medalia olimpica din 1924, prima din cele 292 castigate de atletii romani de atunci si pana astazi, a constituit piatra de temelie a performantelor sportului romanesc in general si a rugbyului, in particular. Chiar si asa, cei 23 de jucatori romani nu au plecat la Paris pentru a castiga o medalie. Erau zilele de pionierat ale sportului romanesc si acesti jucatori se pregateau pentru cea mai mare aventura a vietii lor, experienta unui concurs international, emotia de a juca in fata a mii de spectatori si bucuria de a lega prietenii pe viata. Interesant este faptul ca, in timp ce ne pregatim pentru Olimpiada din 2012, ne dam seama ca nu s-au schimbat foarte multe lucruri din 1924 si pana astazi. Olimpiada din 1924 a fost un inceput atat pentru jucatori cat si pentru sportul romanesc. Faptul ca echipa nationala s-a intors acasa cu medalia olimpica a fost o coincidenta, dar a inspirat atletii romani de-a lungul timpului. Pentru mine, ca fost jucator de rugby si ca presedinte al Comitetului Olimpic Roman, este un moment special sa vad acesta echipa in IRB Hall of Fame si este un moment de care olimpicii nostri isi vor aminti cu mandrie, peste cateva saptamani cand vom ajunge la Londra,” a declarat Octavian Morariu, Presedintele Comitetului Olimpic Sportiv.
“Este o mare onoare sa ma aflu aici, sa il reprezint pe tatal meu si colegii sai de echipa care au jucat la Olimpiada din 1924. Sunt mandru si bucuros de acest eveniment si sper sa ii inspire pe atletii romani, inainte de Jocurile Olimpice de la Londra. As vrea sa multumesc International Rugby Board si Federatiei Romane pentru acest moment, inseamna enorm atat pentru mine, cat si pentru familia mea,” a declarat Antoniu Nedelcovici, fiul fostului jucator Paul Nedelcovici.
“Acesta este un moment important pentru rugbyul romanesc si pentru mine personal ca fost jucator si acum adminstrator. Acesti pioneri de la Olimpiada din 1924 au creat premizele tuturor succeselor de mai tarziu ale rugbbyului romanesc, adolescent. Ei au plantat ferm rugbyul romanesc pe hara lumiii, dandu-i un sens si directive, si suntem umili si recunoscatori pentru curajul si sacrificiile pe care le-au facut. Noi ii consideram pe olimpicii din 1924 ca parinti fondatori ai rugbyului nostru, a caror pasiune, mindrie si rabdare, precum si dorinta de a invata si a fi in competitie cu cei mai buni, a permis progresulul rugbyului romanesc. Echipa din 1924 nu a facut decat sa sublinieze idea Olimpica ca este mai important sa participi decat sa castigi,” a declarat Alin Petrache, Vicepresedinte Agentia Nationala pentru Sport si Tineret.
“Toate lucrurile marete incep cu o mana de oameni care au avut un vis. In cazul rugbyului romanesc, acesti oameni au format echipa nationala din 1924. Ghidati doar de amibitie si de pasiunea pentru sportul cu balonul oval, acestia au adus prima medalie olimpica Romaniei. Este un gest ce nu a ramas nerasplatit, iar decizia International Rugby Board demonstreaza acest lucru. Romania a pasit in galeria selecta a marilor personalitati din rugbyul mondial si acest lucru ne va ambitiona ca in fiecare zi sa demonstram ca suntem mai buni ca ieri,” a declarat Pompilie Bors, Presedinte al Federatiei Romane de Rugby.
IRB Hall of Fame a luat nastere in 2006 in cadrul ceremoniei IRB Awards in Glasgow, Scotia, iar primul membru al acestui club exclusivist a fost nimeni altul decat parintele rugbyului, William Webb Ellis si a lui Rugby School. Un an mai tarziu, la o zi dupa finalul Cupei Mondiale din 2007, a avut loc o ceremonie prin care au fost atestati in Hall of Fame jucatori ce s-au facut remarcati in timpul celei mai importante competitii rugbystice la nivel mondial. De-a lungul anilor, personalitati importante din lumea sportului cu balonul oval au intrat in IRB Hall of Fame.
Date furnizate de Federatia Romana de Rugby.
Foto (c) Federatia Romana de Rugby si ziarelive.ro.
Sursa: George Dragu