Vezi VIDEO – In cautarea capitanului
Vezi VIDEO – Fara alte despartiri la orizont
Un an bun a fost 2014 pentru CSM Stiinta, baimarenii redevenind campionii Romaniei. Dar a fost si anul in care „zimbrii” si-au pierdut capitanul, Csaba Gal alegand sa se intoarca acasa, in Cluj. Anul 2015 va fi unul extrem de dificil pentru CSM Stiinta, care va evolua in plan intern in trei competitii: SuperLiga, Cupa Romaniei si o competitie in vara, creata special pentru a acoperi perioada in care nationala se va pregati pentru Cupa Mondiala din Anglia. In plus, din postura de campioana a Romaniei, echipa din Baia Mare va evolua in 2015 in Challenge Cup. Despre ce a fost in 2014 si ce va fi in 2015, am dialogat cu antrenorul Eugen Apjok.
• „Cred ca am demonstrat ca am fost cea mai buna echipa in SuperLiga”
– Ce an a fost 2014 pentru CSM Stiinta Baia Mare?
– Eu cred ca a fost un an bun. Ne-am atins obiectivul principal, acela de a castiga campionatul. Din pacate nu am reusit sa castigam si Cupa Romaniei, dar nu acesta era telul nostru primordial.
– Ce v-a placut cel mai mult la echipa dumneavoastra in 2014?
– Cred ca am demonstrat ca am fost cea mai buna echipa in SuperLiga, am avut o singura sincopa. Si aceea, daca putem spune, „planificata”, pentru ca am ales sa odihnim 99% dintre titulari la acel meci. In rest am reusit sa castigam meciurile si ne-am propus la inceputul campionatului sa facem si putin spectacol in confruntarile care ne-au permis acest lucru, iar in celelalte partide sa evoluam la rezultat. Si strategia noastra a dat roade.
• „Cea mai mare pierdere din punctul meu de vedere la capitolul lot este Csaba Gal”
– Un an 2014 in care au fost multe transferuri la CSM Stiinta Baia Mare. Care au fost cele care v-au multumit cel mai tare?
– Marea majoritate a jucatorilor pe care i-am adus s-au integrat foarte bine in echipa. La finalul anului am renuntat la doi jucatori straini, vom incerca sa suplinim plecarea lor prin noi sportivi. Cea mai mare pierdere din punctul meu de vedere la capitolul lot este Csaba Gal, care a fost si capitanul echipei. Dar il regret si ca jucator, pentru ca si-a facut mereu exemplar datoria. Dar i-am inteles motivele pentru care a dorit sa se intoarca acasa.
• „Ne-am dori sa gasim capitanul care sa conduca realmente echipa din teren”
– Cat va conta opinia jucatorilor si cat parerea antrenorilor in alegerea noului capitan?
– Eu zic ca parerea antrenorilor este importanta pentru a gasi jucatorii care sunt capabili sa fie capitani. Parerea jucatorilor va fi si ea importanta, pentru ca ei trebuie sa isi aleaga capitanul si sa asculte de el. Asa ca va fi o combinatie intre ce alegem noi si ce vor dori jucatorii.
– In principal care sunt calitatile pe care va trebui sa le aiba capitanul campioanei?
– In primul rand trebuie sa fie un exemplu prin ceea ce face, nu numai in timpul meciului, ci si la antrenamente si in afara terenului. Trebuie sa fie un lider si sa fie in stare sa conduca echipa din teren: sa ia deciziile cele mai importante. Se stie, in rugby capitanul ia deciziile in teren. Nu am dorit niciodata sa le spunem din tribuna ce sa faca. Ne-am dori sa gasim capitanul care sa conduca realmente echipa din teren.
• „Ne asteapta un an deosebit de greu”
– Ramanem la capitolul lot: si-au mai anuntat si alti jucatori intentia de a pleca?
– Deocamdata nu. Au fost cateva incercari ale altor echipe de a lua jucatori de la noi, dar nu cred ca vom avea surprize. Ne asteapta un an deosebit de greu si vom avea de luptat pe patru fronturi.
– Patru fronturi: trei in tara, unul peste hotare.
– In tara suntem obisnuiti sa luptam: in ultimii sase ani am jucat 11 finale. Iar acest record, din punctul meu de vedere, va fi greu de egalat de vreo echipa, iar stacheta va fi greu de mentinut de noi. Pe plan intern de fiecare data avem aceleasi obiective. Eu zic ca sunt realiste. Unii spun ca ne stabilim ca obiectiv locul 1 in cupa si campionat doar asa, ca sa spunem ceva la inceput de an. Dar eu zic ca in ultimii sase ani am demonstrat ca nu e asa. De sase ani jucam finala in campionat, de patru ori am castigat, de doua ori am pierdut. Dar asta conteaza mai putin: important e cum evoluezi pe parcursul campioantului. Iar munca noastra din ultimii sase ani eu zic ca se incununeaza in 2015, cand vom juca si pe plan international la un nivel mai inalt. O rasplata pentru ceea ce am facut in ultimii sase ani. Si va fi si un test pentru noi toti – antrenori, conducere, jucatori, suporteri – sa vedem daca avem valoare sa mergem mai departe si in cupele europene.
– Pe langa traditionalele SuperLiga si Cupa Romaniei, in plan intern intervine si o a treia competitie. Despre ce este vorba?
– Federatia a incercat sa umple golul lasat in program in vara pentru nationala si a creat o noua competitie. Eu zic ca a facut bine. In scurt timp vom afla si denumirea. Aceasta pentru noi nu este foarte importanta, important este ca jucatorii care nu vor face parte din lotul national sa aiba meciuri care sa ii tina in priza o perioada destul de indelungata in vara.
– Cand e reunirea campioanei, care este programul?
– Parte din jucatori fac deja antrenamente, nu au prea avut pauza, au lucrat, pentru ca ne asteapta un an greu. Dar reunirea oficiala a CSM Stiinta va fi in 19 ianuarie.
Sursa: Ramona-Ioana Pop