Vezi VIDEO – Vor si mai mult spectacol
CSM Stiinta Baia Mare si-a anuntat ieri transferurile, menite sa confere – dupa cum a marturisit antrenorul Eugen Apjok pentru Emaramures – un plus de concurenta pe posturi si un plus de viteza jocului, astfel incat acesta sa sporeasca in spectaculozitate.Timp foarte mult de pus detaliile la punct nu prea iese, dat fiind ca – la final de martie – incepe SuperLiga, dar antrenorul a declarat ca va incerca sa schimbe putin sistemul de joc al campioanei. Una din problemele cu care se confrunta, insa, cei doi antrenori ai baimarenilor este aceea ca nu exista un teren sintetic pe care sa isi poata desfasura antrenamentele si ca acestea se deruleaza „pe segmente, in sali de sport sau in noroi”.
• „Asta ne dorim si noi, sa practicam un joc cat mai cursiv si placut ochiului”
– Locul 1 in SuperLiga si Cupa Romaniei, o evolutie onorabila in Challenge Cup, cam acestea sunt obiectivele cu care porniti la drum in 2015.
– Nu e nimic nou. Eu cred ca avem lotul cu care sa ne putem bate pe toate fronturile. Conditia este sa fim sanatosi, sa nu avem ghinion cu accidentarile. Avem un lot in care am reusit anul acesta sa acoperim posturile deficitare si sa crestem un pic valoric concurenta pe posturi, ceea ce nu poate decat sa genereze performanta.
– Prin transferurile operate, ce fel de stil de joc ati dorit sa imprimati echipei in 2015?
– Sunt convins ca prin aceste transferuri vom reusi sa dam un plus de viteza jocului nostru, pentru ca asta isi doreste toata lumea: un plus de spectacol. Asta ne dorim si noi, sa practicam un joc cat mai cursiv si placut ochiului, dar, in acelasi timp, trebuie sa tinem cont ca presiunea rezultatului ne face uneori sa jucam mai putin spectaculos si sa avem o exprimare mai pragmatica in teren.
• „Vom incerca sa schimbam putin sistemul de joc”
– Urmeaza un an aglomerat, cu multe competitii, implicit cu foarte multe meciuri. Ce program ati gandit pentru echipa, astfel incat sa fie pregatita pentru toate bataliile pe care le va avea de purtat?
– Datorita faptului ca nu am avut foarte multa vacanta, nu sunt probleme mari de readaptare la efort. Majoritatea baietilor au jucat si pe perioada vacantei. Sunt mult mai constienti de ceea ce au de facut si sper sa fie 100% conectati la ceea ce facem. Foarte multa vreme nu avem sa punem la punct detaliile. Vom incerca sa schimbam putin sistemul de joc si, o data cu sosirea jucatorilor noi, vom incerca sa- asezam pe pozitiile in care ei dau randamentul cel mai bun. Cu siguranta ne vom pastra punctele forte de anul trecut si vom incerca sa reglam din mers problemele cu care ne-am confruntat anul trecut, pentru ca au fost – cu siguranta – si probleme.
– Aveti jucatori din mai multe tari, este comunicarea una din aceste probleme care trebuie solutionate in familia campioanei?
– Ne descurcam. Majoritatea sportivilor romani vorbesc si engleza si, pana la urma, limba rugby-ului este mai usoara. Doar ca discutiile individuale necesita mai mult timp. Dar sunt sigur ca, incet-incet, si jucatorii straini adusi acum, ca si cei care au venit mai devreme la CSM Stiinta, vor invata cuvintele de baza, iar in caietul propriu al fiecarui jucator vor exista toate codurile de care au nevoie si simplificam lucrurile la maxim.
• „Cupa Mondiala cred ca este obiectivul fiecarui jucatori si antrenor”
– Ramanem la capitolul probleme. Nu va fi un an greu doar pentru ca vor fi multe competitii, multe meciuri, dar o buna bucata de timp jucatorii de nationala si dumneavoastra veti lipsi. Aceasta problema ce solutie are?
– E o situatie mai delicata anul acesta. Si anii trecuti am fost plecati, dar in acest an voi lipsi mult mai mult. Din fericire in perioada aceea se vor disputa meciuri doar in Cupa Romaniei si in Cupa Regelui. Vom lipsi putin si acum, in perioada de pregatire, si trebuie sa ii multumesc colegului meu, Vasile Lucaci, pentru ca va avea un volum de munca mult mai mare in aceste perioade in care eu voi lipsi. Dar eu zic ca sunt si aspecte benefice, cred ca toti care vom fi la echipa nationala acumulam experienta si din tot acest bagaj de cunostinte cu care ne intoarcem de la nationala putem aduce un plus echipei noastre. Pana la urma, Cupa Mondiala cred ca este obiectivul fiecarui jucatori si antrenor.
– Daca pentru cei de la nationala Cupa Mondiala va fi apogeul anului 2015, pentru cei de la CSM Stiinta va fi prima participare in Challenge Cup. Spuneti-ne cateva detalii despre competitia europeana asa cum i-ati luat pulsul din postura de antrenor al Lupilor.
– Sunt plusuri si minusuri pentru Lupii care au reprezentat Romania in Challenge Cup. La acest capitol din urma este faptul ca ai, ca si selectionata, doar o saptamana sa pregatesti un meci si te confrunti cu echipe care stau impreuna un an de zile. In plus in decembrie – ianuarie in Romania campionatul fie s-a terminat, fie nu a inceput, in timp ce adversarele joaca saptamana de saptamana meciuri la un nivel mai inalt decat al SuperLigii. Plusurile pentru jucatorii din Romania care au evoluat in Challenge Cup au fost date de faptul ca au luat contactul cu rugby-ul de calitate si au fost mentinuti in priza pentru nationala. In ceea ce priveste CSM Stiinta, baimarenii vor avea doua plusuri clare fata de selectionata Lupilor: omogenitatea si mai mult timp la dispozitie pentru a pregati partidele. Prin jucatorii nou adusi, alaturi de jucatorii mai vechi ai echipei, noi speram in primul rand sa trecem de baraj. Dupa aceea participarea in Challenge Cup ne poate da un indiciu la ce nivel suntem si va reprezenta o incununare a muncii noastre din ultimii sase ani, ani in care am fost mereu in finalele campionatului romanesc. Cred ca va fi si o experienta extraordinara pentru jucatorii nostri sa joace pe stadioane cu renume si sa aiba in fata jucatori cu nume important in rugby. Cred ca va fi o experienta buna pentru toata lumea si speram sa avem o evolutie frumoasa.
• „Noi lucram pe segmente, in sali de sport sau in noroi”
– Revenim in prezent: cum simtiti ca sunt jucatorii proaspat intorsi din vacanta? Cat de flamanzi de rugby? Cat de dispusi la efort?
– E o perioada mai dificila prima luna de pregatire, deoarece se pune accentul pe pregatirea fizica. Lucram mult in sala de forta si pe partea de alergare, dar nu uitam nici de balon. Lucram la indemanare si la relatiile de joc. Incet-incet construim sistemul de joc si eu zic ca cel mai mare impediment al nostru in aceasta perioada este lipsa unui teren pe care sa ne antrenam. Acest aspect ne duce inapoi pentru ca aproape toate celelalte echipe cu care ne confruntam in campionabeneficiaza de teren artificial pe care se pot antrena. Noi lucram pe segmente, in sali de sport sau in noroi.
– Dupa miscarile anuntate, de unde vin de data aceasta principalii adversari ai CSM Stiinta?
– Timisoara ramane aceeasi echipa puternica. Si-a completat lotul cu cativa jucatori pe anumite posturi. Am observat trei transferuri anuntate de Constanta. Si Farul este o echipa care are deja o structura buna si mai necesita doar cateva „plombari” unde considera ei ca sunt deficitari. In rest totul e doar la nivel de zvon. Nimic concret. Dar eu cred ca va fi un campionat mult mai puternica decat cel de anul trecut. CSM-ul investeste mult; Dinamo a demonstrat prin grupul de tongalezi ca poate pune probleme oricarei echipe; Steaua ramane aceeasi echipa redutabila, au schimbat staff-ul tehnic si se vor vedea modificari in joc; Clujul a pus deja probleme echipelor mai ales pe terenul propriu. Va fi un campionat mai echilibrat si cred ca echipele care vor gestiona mai bine tot acest parcurs si care vor fi ferite de accidentari vor ajunge in semifinale.
• „In doua luni intram deja pe teren si va trebui sa fim un tot unitar”
– De la obiective am inceput dialogul nostru, la obiective ne intoarcem: cat e dorinta, cat e realitate?
– Cred ca le putem imbina… Si dorinta noastra de a fi mereu invingatori, si indeplinirea obiectivelor trasate de conducere. Cred ca am demonstrat in ultimii ani ca le puntem impleti. Nici nu ai cum sa iti propui altceva din moment ce structura echipei a fost pastrata si am adus si jucatori noi. Acum totul depinde de cat de repede se integreaza cei nou veniti si cat de rapid se vor adapta vietii aici, pentru ca e clar ca pentru ei s-a schimbat totul. Noi incercam sa-i ajutam sa se acomodeze cat mai repede si sa dea randamentul scontat pentru ca in doua luni intram deja pe teren si va trebui sa fim un tot unitar si in meciuri, si la antrenamente.
Sursa: Ramona-Ioana Pop