Pe Stadionul National „Arcul de Triumf”, in prima partida test a lunii noiembrie, „stejarii” au cedat cu rezultatul de 17-27 in fata Statelor Unite, care astfel au intrat in posesia Cupei Pershing. Csaba Gal de la CSM Stiinta Baia Mare a fost titular in acest meci. Saptamana viitoare urmeaza intalnirea cu Japonia.
Inceputul jocului nu a fost favorabil romanilor si, contrar randamentului bun aratat de obicei din fata butului advers de catre Vlaicu, acesta a ratat prima oportunitate de a inscrie dintr-o lovitura de pedeapsa obtinuta de echipa Romaniei in primul minut, centrul „stejarilor” nimerind bara de la o distanta de 22 de metri. In schimb, americanii au taxat in minutul patru prima neatentie a defensivei gazdelor si Ngwenya, dupa o cursa solitara de aproximativ 50 de metri, a marcat la colt, in ciuda pozitiei dificile Siddall reusind sa transforme si „vulturii” au trecut in avantaj cu rezultatul de 7-0.
„Stejarii” au incercat in continuare sa treaca peste socul primirii primului eseu si inaintarea si-a intrat in rol, astfel Romania a obtinut o noua lovitura de pedeapsa pe care Vlaicu a concretizat-o in puncte de la o distanta de 40 de metri de butul advers. Pana la jumatatea primei reprize, jocul a continuat pe aceleasi coordonate, cu „stejarii” mentinandu-i pe americani in apropierea propriului 22, insa Vlaicu a trimis din nou in bara o tentativa de tinta si tabela de marcaj a ramas neschimbata chiar daca si Fercu a incercat una dintre incursiunile sale specifice.
In minutul 29, „vulturii” au sanctionat din nou indecizia aparatorilor romani si o faza inceputa pe partea dreapta a fost finalizata cu eseu in cealalta parte de teren, autorul reusitei fiind T. Stanfill, Siddall aducand cele doua puncte ale transformarii, precum si alte trei dintr-o lovitura de pedeapsa care a stabilit rezultatul pauzei: Romania – Statele Unite 3-17.
Dupa reluarea jocului, presiunea „stejarilor” a fost atat de puternica incat mai intai M. Lazar a fost oprit cu greu din drumul catre incercarea care a venit dupa o gramada la cinci metri de terenul de tinta al americanilor care au cedat, arbitrul dictand eseu de penalizare, transformat de Vlaicu. Tot Vlaicu putea reduce ecartul, dar centrul romanilor nu a fost in zi de sut si a ratat pentru a treia oara din fata butului advers, in replica Niua a patruns pana in 22-ul gazdelor de unde, dupa cateva momente de fixare, Petri a marcat din dropgol.
Niua a iesit la rampa si, in minutul 66, atunci cand a intrat in forta in terenul de tinta al gazdelor, in ciuda opozitiei a doi aparatori, si a marcat cel de-al treilea eseu al „vulturilor”, pe care Siddall l-a transformat marind ecartul la 17 puncte de partea americanilor. Pe finalul jocului, insistenta inaintarii gazdelor a mai adus un eseu reusit de Carpo chiar sub butul adversarilor, facilitandu-i lui Vlaicu pozitia de transformare pana la ultimul fluier al arbitrului, insa tabela de marcaj a ramas neschimbata : Romania – Statele Unite 17-27.
Statele Unite au cucerit astfel in premiera Cupa Pershing pusa in joc de Federatia Romana de Rugby, pentru „stejari” de acum gandurile indreptandu-se catre partida de sambata viitoare cand adversara va fi Japonia.
Romania – Statele Unite 17-27 (3-17)
Stadionul National Arcul de Triumf, Bucuresti:
Arbitri: Leighton Hodges-Ian Davies, Neil Hennessy (Tara Galilor)
Au marcat:
Romania: Eseu de penalizare, Carpo-e, Vlaicu-2tr, lp
Statele Unite: Ngwenya-e, T Stanfill-e, Niua-e, Siddall-3tr, lp, Petri-dg
Romania: 1. Mihaita Lazar (Castres), 2. Otar Turashvili(Farul Constanta), 3. Ion Paulica (Perpignan), 4. Marius Sirbe (Blagnac), 5. Alin Coste(Carcassonne), 6. Mihai Macovei (Massy), 7. Ovidiu Tonita (Aix-en-Provence), 8. Daniel Carpo (RCM Timisoara), 9. Valentin Calafeteanu (RCM Timisoara), 10. Dorin Manole (Orthez), 11. Robert Neagu (Farul Constanta), 12. Florin Vlaicu (Farul Constanta), 13. Csaba Gal (Stiinta Baia Mare), 14. Adrian Apostol (Farul Constanta), 15. Catalin Fercu (Saracens).Rezerve: 16. Andrei Radoi (Ealing Trailfinders), 17. Andrei Ursache(Carcassonne), 18. Horatiu Pungea (Lyon), 19. Valentin Popirlan (RCM Timisoara), 20. Vlad Nistor (Castres), 21. Florin Surugiu (CSM Olimpia Bucuresti), 22. Robert Dascalu (Steaua Bucuresti), 23. Florin Ionita (Steaua Bucuresti).
Statele Unite: 1. Nicholas Wallace (Glendale Raptors), 2. Phillip Thiel (Life University), 3. Olive Kilifi (Seattle Saracens), 4. Tai Tuisamoa(Lonfon Scottish), 5. Louis Stanfill (Seattle Saracens), 6. Todd Clever (NTT Shinning Arcs), 7. John Quill (Dolphin RFC), 8. Matthew Trouville(Seattle Saracens), 9. Mike Petri (New York Athletic Club), 10. Adam Siddall (Old Blue RFC), 11. Tim Stanfill (Seattle Saracens), 12. Andrew Suniula (Old Blue RFC), 13. Seamus Kelly (fara echipa), 14. Takudzwa Ngwenya (Biarritz), 15. Folau Niua (USA Sevens). Rezerve: 16. Tom Coolican (Sydney Sars), 17. Benjamin Tarr (Souths Rugby), 18. Matekitonga Moeakiola (Castanet), 19. Gregory Peterson (North Harbour Rays/Waratahs), 20. John Cullen (Seattle Saracens), 21. Kyle Sumsion (Bringham Young University), 22. Shalom Suniula (Seattle Saracens), 23. Roland Suniula (RC Chalon).
Material si foto (c) Federatia Romana de Rugby.
Sursa: George Dragu