Vezi VIDEO
In aceste zile, campionul mondial Steve McDowall se afla la Baia Mare, pentru a testa si evalua campionii Romaniei, sportivii de la CSM Stiinta Baia Mare. Nu este prima intalnire dintre neo-zeelandez si sportivii baimareni, pilierul care a avut peste 40 de selectii pentru nationala All Blacks fiind prezent si in toamna anului trecut la Baia Mare. Preparator fizic in cadrul programul de dezvoltare al jucatorilor de elita din Noua Zeelanda si preparator fizic personal al lui Jonah Lomu (in perioada 1997-2003), Steve McDowall a marturisit ca nu are nimic de schimbat la echipa campioana a Romaniei, ci doar de…imbunatatit.
„Mi-a placut mult ce am vazut in finala cu Steaua”
– Haideti sa incepem cu finala dintre Steaua si CSM Stiinta. V-a placut meciul?
– Baimarenii au jucat foarte bine in finala, mai ales ultimele zece minute. Mi-a placut mult ce am vazut in finala cu Steaua. De departe jucatorii stelisti au avut avantajul unui plus de experienta, dar si-au ratat sansa de a castiga meciul. Baimarenii, in schimb, nu au gresit in final si au devenit, astfel, campioni. Stiu ca a fost contestat arbitrajul din partea stelistilor. Eu am vazut un arbitraj care nu a favorizat pe nimeni, care a gresit in defavoarea ambelor echipe.
„Incerc sa le explic ca nu trebuie sa ii atinga… atmosfera Craciunului prea devreme!”
– Care este principalul motiv pentru care va aflati la Baia Mare in aceste zile?
– Orice echipa este departe de a fi perfecta. Orice echipa este dependenta de conditia ei fizica: antrenamentele de forta si fitness sunt foarte importante. Le explic jucatorilor de ce fac toate aceste exrcitii si cum le sunt acestea folositoare in teren. Am venit sa ii educ pe sportivi cu privire la modul in care trebuie sa se pregateasca in timpul sezonului, in afara lui si cum sa faca tranzitia intre cele doua. Ieri m-am intalnit cu juniorii echipei baimarene si azi m-am intalnit cu seniorii. Urmeaza sa le explic seniorilor care ar trebui sa fie programul lor de pregatire in urmatoarele 4-6 saptamani, cat este de important sa se antreneze in permanenta si sa fie constienti ca, fiind jucatori profesionisti, au responsabilitati. Partile pozitive trebuie in permanenta imbunatatite, slabiciunile trebuie anihilate. Incerc sa le explic ca nu trebuie sa ii atinga… atmosfera Craciunului prea devreme! Trebuie sa fie constienti tot timpul care le este obiectivul si cum poate fi atins acesta.
„Pentru cate cluburi si cati jucatori de rugby sunt in Romania, nivelul acestui sport este foarte bun”
– Avem un campionat national puternic si, totusi, la nivelul reprezentativei Romaniei rezultatele internationale nu sint de prima scena.
– Sa va dau un exemplu. In Fiji sunt 80.000 de jucatori de rugby legitimati, pe cand in Romania sunt maximum vreo 2.000. Acolo unde sunt mai multi jucatori si mai multi antrenori, si standardele sunt mai inalte, dar si nivelul la care se joaca este mai performant. Nu sunt destule echipe de top in Romania. Daca ar exista mai multe echipe ca Baia Mare in Romania, care pot fi usor facute sa progreseze, si mai multi antrenori cu mintea deschisa ca si cei de aici, antrenori receptivi la nou, ar aparea si rezultatele si standardele ar fi mai inalte. Pentru cate cluburi si cati jucatori de rugby sunt in Romania, nivelul acestui sport este foarte bun. Sa luam din nou exemplul meciului cu Fiji, chiar daca acestei nationale i-au lipsit opt jucatori importanti. Romanii au jucat bine si si-au depasit nivelul. Eu spun ca romanii sunt construiti sa joace rugby. Cred ca este un sport care li se potriveste romanilor mai mult decat fotbalul… Daca ar fi mai multi cei care ar practica rugby-ul in Romania, ati ajunge mult mai sus la nivel international.
„Cu cat ii educam pe sportivi mai mult, cu atat vor juca mai bine!”
– Apropo de rezultatele internationale, anul viitor baimarenii evolueaza in Challenge Cup. Un sfat?
– Depinde de cati jucatori noi vor veni, de modul in care vor fi combinati in formula de joc. Bugetul este, de asemenea, foarte important. Si, la nivel european, diferentele intre bugetele cluburilor romanesti si cele de peste hotare este mare. Si atunci intrebarea care se pune este ce le putem noi oferi jucatorilor romani pentru a compensa aceasta diferenta. Educatie! Pentru ca nu banii fac un jucator mai bun, ci jucatorii buni sunt cei care practica un rugby mai valoros. Cu cat ii educam pe sportivi mai mult, cu atat vor juca mai bine!
„Nu trebuie sa te opresti: trebuie sa progresezi in permanenta”
– Care ar fi primul lucru pe care l-ati schimba la echipa CSM Stiinta Baia Mare?
– Nu as schimba nimic. As imbunatati! Mentalitatea in primul rand. Jucatorii trebuie sa fie constienti ca nu au voie sa ramana in acelasi loc. Nu trebuie sa te opresti: trebuie sa progresezi in permanenta. A fost greu pentru baimareni sa ajunga pe locul I, anul acesta va fi si mai dificil, deoarece toti vor dori sa va bata… Jucatorii trebuie astfel educati incat sa stie ca – atunci cand ai un obiectiv – trebuie sa fii dispus la efort si la sacrificii pentru a evolua si, in final, pentru a-ti atinge obiectivul stabilit.
Sursa: Ramona-Ioana POP