Pentru a doua oara consecutiv CSM Stiinta Baia Mare si Rugby Club Municipal Timisoara isi disputa finala. Din nou pe Stadionul National „Arcul de Triumf”. Anul trecut, echipa de pe Bega a pus capat suprematiei baimarenilor, dupa ce „zimbrii” lui Apjok si Lucaci reusisera sa castige trei titluri nationale consecutiv. Anul acesta statistica ar spune ca timisorenii intra din postura de favoriti in „batalia” de sambata. In finale, insa, lupta este mereu de totul sau… argint si orice se poate intampla in elanul pe care ti-l confera un joc cu trofeul de campioana pe masa.
PUTINA ISTORIE OVALA
– ultimul deceniu al baimarenilor: 5 finale, 3 titluri nationale consecutiv castigate si 2 Cupe ale Romaniei
Numai in ultimii zece ani, „zimbrii” maramureseni au disputat sapte semifinale de campionat, in prezent fiind in fata celei de a cincea finale consecutive, la aceste performante mai putand fi adaugate cinci finale ale Cupei Romaniei, din care doua castigate. In ultimii cinci ani, baimarenii au realizat un hat-trick, cucerind trei titluri consecutive in 2009, 2010 si 2011, anul trecut cedand, in finala, pentru ca acum sa se afle din nou in fata partidei care se va juca cu trofeul de campioana pe masa.
– revenirea timisorenilor, in 2011, prin castigarea Cupei Romaniei in detrimentul baimarenilor
Cu aproximativ zece ani in urma, rugbyul din Banat se afla in „moarte clinica”: un sport care facuse sa bata clopotele catedralei in 1972 parea dat uitarii. Si, totusi, Timisoara a revenit in elita rugbyului romanesc in sezonul 2006-2007, iar de atunci a urcat treapta cu treapta pentru ca, dupa 40 de ani de asteptare, Banatul sa fie “fruncea” in sportul cu balonul oval. Semnalul revenirii timisorenilor a fost dat in 2011, atunci cand banatenii au cucerit Cupa Romaniei tocmai in detrimentul baimarenilor.
SEZONUL 2013
– „zimbrii” nu au stralucit, dar si-au atins scopul
„Chiar daca nu au stralucit ca in alte editii, elevii lui Eugen Apjok si-au cladit meticulos drumul catre finala, fara a face pasi gresiti in fata adversarelor mai slab cotate, reusind in acelasi timp sa dea sansa si jucatorilor mai tineri de a se afirma. CSM Stiinta Baia Mare este, poate, cea mai echilibrata echipa in ceea ce priveste raportul dintre inaintare si treisferturi, pentru ca atunci cand treisferturile nu au gasit bresa, a venit inevitabil molul de margine care a rezolvat partida”, se arata pe site-ul oficial al SuperLigii.
– timisorenii, pe locul 1 in sezonul regulat si tot pe 1 in Play Off
„Deloc surprinzator, echipa antrenata de Chester Williams s-a calificat si in acest sezon pentru ultimul act al SuperLigii CEC Bank, dupa un parcurs in care galben-albastrii au terminat pe prima pozitie atat in sezonul regulat, cat si in Play-Off, pierzand doar trei partide. Timisoara a aratat mult mai bine in acest an competitional, banatenii pierzandu-i practic doar pe Petru Balan, Daniel Carpo si Madalin Lemnaru, primul transferat in Franta, al doilea indisponibil din cauza accidentarii de la IRB Nations Cup 2013 din luna iunie, ultimul suferind si el o accidentare la tendonul lui Ahile”, analizeaza cei de la super-liga.ro.
ESEURI, PUNCTE, DISCIPLINA
– Wiringi, „campion” la eseuri pentru Baia Mare
Baia Mare a marcat 92 de eseuri, de-a lungul campionatului Wiringi aducandu-si aportul cu 12 reusite, Gal cu 11 (dintre care un hat-trick chiar in semifinala cu Steaua), iar Catuna a reusit si el noua finalizari in terenul de tinta advers, pentru a-i enumera doar pe primii trei cei mai eficace jucatori la acest capitol.
Tot neozeelandezul Wiringi este si liderul echipei la numarul de puncte marcate, 133, avand, insa, in Clarke un inlocuitor eficient in rolul transformerului, sud-africanul reusind in doar zece partide sa marcheze 94 de puncte.
Un capitol la care „zimbrii” stau bine este cel al disciplinei: in 19 partide disputate in acest sezon maramuresenii au fost sanctionati cu 19 eliminari temporare de cate zece minute si un singur cartonas rosu (vazut de Radoi pentru cumul de cartonase galbene).
– Shennan, cele mai multe eseuri pentru Timisoara
Romanii au dus greul pe inaintare, baietii din emisfera sudica au asigurat spectacolul pe treisferturi, din aceasta combinatie rezultand exact 100 de eseuri la care Shennan a contribuit cu 11 reusite, Kinikinilau cu 10, in timp ce Fercu, respectiv V. Rus au culcat balonul in terenul de tinta advers de cate sapte ori.
Alaturi de cei enumerati mai sus, o contributie importanta la succesele echipei le-au avut Calafeteanu si G. Conache, primul adunand 124 de puncte, desi a ratat inceputul de sezon in urma unei accidentari, al doilea suplinind cu brio titularul de drept si contabilizand 112 puncte marcate.
Un capitol care pare punctul nevralgic al banatenilor este disciplina, Timisoara fiind sanctionata cu 32 de cartonase galbene si unul rosu, V.Rus fiind lider la acest capitol cu 5 eliminari temporare a cate zece minute.
IN LOC DE EPILOG
Calculele hartiei spun ca Timisoara ar putea fi cotata favorita in finala de sambata, de pe Stadionul National „Arcul de Triumf”, echipa de pe Bega avand cel mai eficace atac (712 puncte), dar si cea mai solida aparare (218 puncte primite). Orgoliul maramuresenilor, insa, are sansa sa isi spuna cuvantul. Statistica este facuta pentru a fi contrazisa, iar baimarenii nu au uitat ca – dupa trei titluri consecutive – timisorenii au fost cei care au pus capat suprematiei CSM Stiinta Baia Mare in rugbyul romanesc.
Date furnizate de super-liga.ro.
Sursa: George Dragu