Vezi VIDEO
La cincizeci de zile dupa Invierea Domnului, credinciosii sarbatoresc Pogorarea Duhului Sfant in chip de limbi de foc peste Apostoli. Momentul coincide cu intemeierea Bisericii crestine. Marele praznic imparatesc, cunoscut in popor sub denumirea de Rusalii, a adunat multime de credinciosi in toate bisericile. La Catedrala Episcopala „Sfanta Treime”din Baia Mare, astazi, 8 iunie, a fost sarbatorit si hramul, prilej cu care a avut loc Sfanta Liturghie Arhiereasca.
Catedrala Episcopala „Sfanta Treime” din Baia Mare a imbracat astazi, 8 iunie, straie de sarbatoare. Credinciosii veniti in numar mare sa cinsteasca praznicul imparatesc au sarbatorit si hramul lacasului de cult. Sfanta Liturghie a fost oficiata de un sobor de preoti, in fruntea caruia s-a aflat PS Iustin Sigheteanul, arhiereul vicar al Episcopiei Ortodoxe a Maramuresului si Satmarului. In cuvantul sau de invatatura, arhiereul maramuresean a amintit credinciosilor momentul in care la Ierusalim s-a pogorat peste Apostoli Duhul Sfant, implinindu-se astfel fagaduinta data de Mantuitorul ucenicilor Sai.
„Si cand a sosit plinirea vremii asa cum Mantuitorul le-a fagaduit Sfintilor Sai Apostoli sa nu se departeze de Ierusalim pentru ca le va trimite alt Mangaietor, Duhul Adevarului care de la Tatal purcede si e trimis in lume prin Fiul. Aceasta este invatatura noastra de credinta. Acest Mangaietor pe care il vor primi, Duhul Adevarului ii va umple de putere de Sus, de intelepciune si curaj si zice Mantuitorul imi veti deveni martori in Ierusalim, in Iudeea, Samaria si pana la marginile pamantului, deci in toata lumea”, a explicat PS Iustin Sigheteanul.
Asupra Apostolilor care petreceau in comuniune si rugaciune a venit Duhul Sfant in chip de limbi de foc, ceea ce simbolizeaza faptul ca „focul arde, incalzeste inimile oamenilor, le curata, dispare starea de egoism si vin mai aproape de Hristos”. Din oameni simpli Sfintii Apostoli au devenit prea intelepti si „au primit lucrarea Duhului Sfant in fiinta si viata lor, au devenit credinciosi, marturisitori si martiri in cele din urma pentru ca si-au dat viata pentru Hristos”.
„Au ascultat porunca Mantuitorului si erau toti intr-un loc in Ierusalim, unde era sarbatoarea Cincizecimii. Si, deodata, spune Sfantul Evanghelist Luca, s-a auzit un vuiet din cer ca de vant care vine si trece repede. Si toata casa unde erau Sfintii Apostoli s-a umplut de acest vuiet si s-au aratat limbi ca de foc impartite si sezand pe capul fiecarui apostol, ceea ce inseamneaza ca in acel moment, Mantuitorul si-a implinit fagaduinta”, a mai spus PS Iustin Sigheteanul.
La finalul slujbei au fost sfintite si spicele de grau care simbolizeaza tocmai limbile de foc ale Duhului Sfant care s-a pogorat peste Sfintii Apostoli, credinciosii plecand spre casele lor cu graul binecuvantat. De asemenea, au fost rostite rugaciuni pentru roada tarinilor.
Sursa: Camelia Tocaci