Rusia a reușit să se deconecteze de la Internetul global în cadrul unor teste realizate în iunie și iulie, transmite presa internațională.
Rusia a adoptat legislație cunoscută drept legea suverană a Internetului, încă din 2019, cu scopul de a „proteja” țara în cazul în care îi este interzis accesul la infrastructura străină, în condițiile în care Rusia a denunțat „natura agresivă” a strategiei naționale de cybersecurity derulată de SUA.
Legislația a provocat consternare printre activiștii libertății de exprimare. Testele care au implicat toate companiile majore de telecom active în Rusia au durat de pe 15 iunie până pe 15 iulie și au avut un mare succes, arată primele rezultate citate de Reuters.
Nu a fost foarte clar de la început cât anume a durat deconectarea sau dacă au existat întreruperi semnificative ale traficului de date online. Legea stipulează că testele pot fi realizate în fiecare an, dar în 2020 acestea au fost anulate, din cauza complicațiilor generate de epidemia de covid-19.
„Din cauza secretomaniei care învăluie procesul și a lipsei documentelor pe acest subiect, e foarte greu de spus ce se întâmplă în cazul acestor teste”, au precizat specialiștii.
Ca procedură, legea prevede translatarea traficului web și a datelor către centre controlate de autoritățile de stat și construirea unui sistem național de domenii Internet care să ajute la funcționarea programelor chiar dacă Rusiei îi este interzis accesul la rețeaua globală. Reprezentanții autorităților au precizat că testele au ca scop îmbunătățirea integrității, stabilității și securității infrastructurii online a Rusiei, mai transmite agenția Reuters.