În vederea implementării cât mai rapide a proiectului „TESTĂM PENTRU SĂNĂTATEA MARAMUREŞENILOR”, aprobat prin hotărârea Consiliului Județean Maramureș, din 10 iunie 2020, executivul administrației județene a convocat o primă întâlnire de lucru, la care au fost invitați să participe o parte dintre reprezentanții instituțiilor partenere în proiect.
Metodologia prin care 50.000 de beneficiari din Maramureș vor putea solicita în mod voluntar testarea a fost dezbătută marți, 16 iunie 2020, cu începere de la ora 12.00, în sala ”Bogdan Vodă” a Palatului Administrativ. La discuții au participat reprezentanții Spitalulului de Pneumoftiziologie ,,Dr. Nicolae Ruşdea”, ai Direcţiei de Sănătate Publică Maramureş, ai Spitalului Judeţean de Urgență ,,Dr. Constantin Opriş Baia Mare și ai Spitalului de Boli Infecţioase şi Psihiatrie Baia Mare, alături de echipa condusă de Aurica Todoran – secretar general al județului și formată din reprezentanții Consiliului Județean Maramureș, răspunzători de implementarea proiectului.
Aspecte privind conținutul formularelor care urmează să fie completate de către solicitanți, platforma pe care acestea vor fi încărcate, modul de preluare, înregistrare, verificare, aprobare și repartizare către centrele de testare care vor efectua acest screening au fost dezbătute în cadrul primei întâlniri.
De asemenea au fost stabilite, de comun acord, o serie de atribuții specifice pentru fiecare instituție parteneră, urmând ca aceestea să fie cuprinse în Regulamentul privind implementarea proiectului „TESTĂM PENTRU SĂNĂTATEA MARAMUREŞENILOR”.
Investiția Consiliul Județean Maramureș, în valoare de aproximativ 10 milioane de lei, făcută pentru dotarea cu aparatură a laboratoarelor de biologie moleculară din cadrul spitalelor din județ, ajută la aplicarea recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății privind testarea în masă a populației, în vederea prevenirii răspândirii noului coronavirus SARS-CoV-2.
În urmatoarele întâlniri urmează să fie definitivată procedura prin care un număr de 50.000 de solicitanți voluntari vor fi testați pe parcursul anului în curs, în laboratoarele de biologie moleculară aflate în spitalele cu care Consiliul Județean Maramureș a încheiat acest parteneriat.