Comisia Europeana (CE) prezentata miercuri de Jean-Claude Juncker incredinteaza principalele trei posturi economice Frantei, Marii Britanii si Germaniei si se articuleaza in jurul a sapte vicepresedinti insarcinati cu coordonarea activitatii, relateaza AFP, care prezinta structura si comisarii.
Mai politizata decat cea in exercitiu, noua Comisie este alcatuita din cinci fosti sefi de Guvern si 13 ministri sau fosti ministri, noua femei si 19 barbati. Ea urmeaza sa fie aprobata de catre Parlamentul Europan (PE) si sa intre in functiune la 1 noiembrie.
– UN PRESEDINTE
Luxemburghezul Jean-Claude Juncker (59 ani). Fostul premier crestin-social, un veteran al politicii europene, a fost ales presedinte al CE de catre liderii Uniunii Europene (UE) in urma victoriei Partidului Popular European (PPE, dreapta) in alegerile europene.
– SAPTE VICEPRESEDINTI
PRIMVICEPRESEDINTE INSARCINAT CU IMBUNATATIRREA REGLEMENTARII
Olandezul Frans Timmermans (53 ani). Ministru al Afacerilor Externe, acest fost diplomat poliglot a fost secretar de stat pentru Afaceri Europene si asistentul fostului comisar Hans van den Broek. Juncker l-a prezentat ca pe viitorul sau „adjunct” si „bratul drept”.
INALTUL REPREZENTANT UE PENTRU AFACERI EXTERNE
Italianca Federica Mogherini (41 ani). In prezent ministru al Afacerilor Externe, provenind din familia socialista, a fost numita pe 30 august sefa diplomatiei europene, deci vicepresedinta a CE. Candidatura sa a fost contestata de mai multe state din Europa de Est, care au acuzat-o ca este prorusa. Ea a fost criticata, de asemenea, din cauza lipsei de experienta.
CREARE DE LOCURI DE MUNCA, CRESTERE ECONOMICA, INVESTITII SI COMPETITIVITATE
Finlandezul Jyrki Katainen (42 ani). Premier conservator in perioada 2011-2014. A fost desemnat in 2008 „cel mai bun ministru al Finantelor din Europa” de catre Financial Times (FT), in timp ce criticii il acuzau ca a agravat criza printr-o politica de austeritate. El a asigurat interimatul la Afaceri Economice, in locul compatriotului sau Olli Rehn, ales in PE in mai.
EURO SI DIALOG SOCIAL
Letonul Valdis Dombrovskis (43 ani). Premier in perioada 2009-2013, acest conservator este respectat pentru integritatea si competentele sale economice. Fizician de formatie, el a impus austeritatea tarii sale, care s-a confruntat cu o recesiune profunda. Letonia a aderat la Zona Euro in ianuarie.
BUGET SI RESURSE UMANE
Bulgara Kristalina Gheorghieva (61 ani). Comisar in exercitiu pentru Ajutor Umanitar. Numita la Bruxelles in 2010, dupa o lunga cariera la Banca Mondiala (BM), Gheorghieva, apropiata de PPE, a tesut o importanta retea internationala, parcurgand zonele de conflict si pe cele in care au avut loc catastrofe in lume.
UNIUNE ENERGETICA
Slovena Alenka Bratusek (44 de ani). Premier in exercitiu, aceasta novice in politica, care a ajuns la putere in martie 2013, a evitat ca tara sa sa recurga la un ajutor international pentru salvarea bancilor. Dezavuata de propriul partid, Slovenia Pozitiva (centru-stanga), apropiata Liberalilor europeni, ea a demisionat in primavara.
PIATA UNICA NUMERICA
Estonul Andrus Ansip (57 ani). Premier liberal in perioada 2005-2014, acest fost comunist, chimist de formatie, a implementat o politica de austeritate si si-a introdus tara in Zona Euroa in ianuarie 2011.
– DOUAZECI DE COMISARI
AFACERI ECONOMICE SI FINANCIARE, FISCALITATE
Francezul Pierre Moscovici (56 ani). Un european pasionat, sustinator al unei mai mari flexibilitati bugetare, el s-a lovit mult timp de opozitia Germaniei. Fost ministru de Finante, a parasit Guvernul in urma unei remanieri, in primavara. Fost vicepresedinte al PE, el a fost, de asemenea, ministru pentru Afaceri Europene in perioada 1997-2002.
STABILITATE FINANCIARA, SERVICII FINANCIARE
Britanicul Jonathan Hill (54 ani). Leader al Camerei Lorzilor, acest conservator discret este necunoscut marelui public. Lordul Hill of Oareford are reputatia unui eurosceptic moderat. Colaborator al fostului premier John Major in anii ’90, la momentul semnarii Tratatului de la Maastricht, a fondat ulterior o societate de comunicare si lobby.
ECONOMIE SI SOCIETATE NUMERICA
Germanul Gunther Oettinger (60 ani). Comisar in exercitiu pentru Energie. Ministru-presedinte crestin-democrat in Bade-Wurtemberg in perioada 2005-2009, cand Angela Merkel l-a numit la Bruxelles pe acest potential rival. El a fost insarcinat cu Energia in momentul in care tara sa organiza abandonarea energiei nucleare si o tranzitie energetica.
LOCURI DE MUNCA, AFACERI SOCIALE, MOBILITATE
Belgianca Marianne Thyssen (58 ani). Eurodeputata incepand din 1991, fosta presedinta a Partidului Crestin-Democrat flamand, aceasta jurista de formatie a muncit mult timp la o organizatie patronala.
IMIGRATIE SI AFACERI INTERNE
Grecul Dimitris Avramopoulos (61 ani). In prezent ministru al Apararii. Loial premierului conservator Antonis Samaras. Un pilon al guvernelor de dreapta, el a detinut portofoliile Sanatatii (2006-2009) si Afacerilor Externe (2012-2013).
JUSTITIE, PROTECTIA CONSUMATORULUI, EGALITATE BARBATI/FEMEI
Ceha Vera Jourova (50 ani). Ministru al Dezvoltarii Regionale, vicepresedinta a miscarii ANO, de inspiratie liberala. Absolventa de filosofe si drept, are o bogata experienta in gestionarea fondurilor europene. In 2006 a fost declarata nevinovata de o acuzatie de coruptie, dupa ce a petrecut o luna la inchisoare.
PIATA INTERNA, INDUSTRIE, IMM-URI
Poloneza Elzbieta Bienkowska (50 ani). In prezent vicepremier si ministru pentru Infrastructura si Dezvoltare. Insarcinata cu gestionarea fondurilor europene, cunoscuta pentru simtul organizarii si modul de abordare deschis.
CONCURENTA
Daneza Margrethe Vestager (46 ani). Ministru al Economiei incepand din 2011, a participat la negocierile cu privire la Uniunea Bancara si s-a dovedit foarte activa in perioada in care tara sa a detinut presedintia UE, la inceputul lui 2012. Ea este membra a unui partid afiliat Liberalilor europeni.
COMERT
Suedeza Cecilia Malmström (46 ani). Comisar in exercitiu pentru Afaceri Interne. Primul sau mandat a fost marcat de polemici recurente cu privire la incapacitatea Europei de a gestiona fluxuri migratorii, ilustrata prin catastrofa de langa Insula Lampedusa, in Italia. Membra a Partidului Liberal.
ACTIUNE PENTRU CLIMAT SI ENERGIE
Spaniolul Miguel Arias Cañete (64 ani). Fost ministru al Agriculturii. Primul pe lista Partidului Popular in ultimele alegeri europene, el a provocat o polemica prin declaratii in care evoca „superioritatea intelectuala” in fata unei reprezentante a socialistilor.
MEDIU, AFACERI MARITIME SI PESCUIT
Maltezul Karmenu Vella (64 ani). Ministru al Turismului in perioada 1996-1998, dar si incepand din martie 2013. Fost arhitect, acest laburist a fost mult timp deputat inainte sa faca parte din Guvern, in anii ’80, cand a detinut portofoliul Industriei.
AGRICULTURA SI DEZVOLTARE RURALA
Irlandezul Phil Hogan (54 ani). Ministru al Mediului si Colectivitatilor Locale incepand din martie 2011, este un loial al premierului conservator Enda Kenny. A fost insarcinat cu introducerea unor taxe nepopulare asupra apei si proprietatilor imobile.
SANATATE SI SECURITATE ALIMENTARA
Lituanianul Vytenis Andriukaitis (63 ani). Un social-democrat care s-a nascut in Siberia, unde parintii sai au fost deportati de catre sovietici dupa ocuparea tarii. Fost chirurg si detinatorul unei diplome in istorie, el a fost ministru al Sanatatii.
TRANSPORTURI SI SPATIU
Slovacul Maros Sefcovic (48 ani). Vicepresedinte in exercitiu. Un social-democrat, diplomat de cariera, ambasador la UE in perioada 2004-2009, el a dat dovada de discretie in functia de comisar insarcinat cu Relatii Institutionale si Adminsitratie.
EDUCATIE, CULTURA, TINERET SI CETATENIE
Ungurul Tibor Navracsics (48 ani). In prezent ministru al Afacerilor Externe, acest apropiat al conservatorului Viktor Orban s-a aflat in centrul unui diferend intre Bruxelles si Budapesta cu privire la reforma Justitiei, pe cand detinea portofoliul respectiv. A devenit cunoscut dupa ce i-a cerut comisarului in exercitiu Viviane Reding „sa se abtina sa faca declaratii publice fara fundament”.
CERCETARE, STIINTA SI INOVATIE
Portughezul Carlos Moedas (44 ani). Secretar de stat adjunct al premierului, acest inginer de formatie a jucat un rol important in negocierile cu Troika (UE-BCE-FMI) creditorilor Portugaliei, in cadrul programului de asistenta internationala. Este membru PSD, afiliat PPE.
POLITICA DE VECINATATE SI NEGOCIEREA EXTINDERII
Austriacul Johannes Hahn (56 ani). Comisar in exercitiu pentru Politica Regionala. Fost ministru conservator pentru Cercetare si Stiinta in Guvernul de mare coalitie in perioada 2007-2010 si, pentru o scurta perioada, ministru al Justitiei.
AJUTOR UMANITAR SI GESTIONAREA CRIZELOR
Cipriotul Christos Stylianides (56 ani). Fost purtator de cuvant al Guvernlui conservator, acest deputat european din cadrul PPE este membru al Comisiei pentru Bugete si al Delegatiei pentru Relatii cu Statele Unite.
COOPERARE INTERNATIONALA SI DEZVOLTARE
Croatul Neven Mimica (60 ani). Comisar in exercitiu insarcinat cu Protectia Consumatorului. Diplomat de cariera, acest social-democrat era ministru pentru Integrare Europeana inainte sa devina primul comisar croat, la aderarea tarii sale la UE, in iulie 2013.
POLITICA REGIONALA
Romanca Corina Cretu (47 ani). Vicepresedinta a PE, in cadrul caruia a activat pe bancile socialiste incepand din 2007. Membra a Comisiei pentru Locuri de munca si Afaceri Sociale. Economista de formatie, a fost purtatoarea de cuvant a lui Ion Iliescu, primul presedinte ales in mod democratic dupa indepartarea regimului Ceausescu.
Sursa: Mediafax