La editura Galaxia Gutenberg din Tg. Lăpuș a apărut de curând, în condiții grafice impecabile, lucrarea “Gârdani, 600 de ani de atestare documentară” (autor: Dorin Ștef). Lansarea a avut loc, la începutul lunii august, cu ocazia zilelor comunei.
În preambulul lucrării s-a încercat o reconstituire a contextului în care s-a înființat satul Gârdani, precum și o descriere a cadrului general. Volumul este structurat pe trei capitole. În primul capitol s-au trecut în revistă câteva din evenimentele petrecute în anul 1424, precum și discuțiile pe tema originii toponimului Gârdani. În al doilea capitol, s-au tratat principalele repere istorice ale perioadei 1424-2024, cu referire exclusivă la satul Gârdani. Capitolul trei reprezintă o “capsulă a timpului”, în care s-a descris anul 2024, cu evenimente din țară, din lume, dar și de pe plan local.
În anexa lucrării, se regăsește o istorie aproape romanțată a localității Gârdani: despre vetrele satului; despre vechea biserică de lemn din Gârdani; despre stilul de viață de la începutul secolului al XX-lea, dar și din perioada interbelică; medalioanele unor personalități locale; despre cum s-a înființat comuna Gârdani, în anul 2004; un interviu cu Agafia Andreicuț, la împlinirea vârstei de 100 de ani; precum și o serie de povești și povestiri despre baronul și castelul Blomberg din Gârdani. Tot aici avem o listă a toponimelor, un glosar cu regionalisme care circulă în zonă și un Index ce cuprinde cifre și nume esențiale din istoria satului.
Menirea asumată a acestei lucrări este de a aduce contribuții cât mai valoroase la o viitoare Monografie a localității Gârdani.