Valul de scumpiri din ultima perioada a afectat si mediul bancar din Romania, conducand la majorarea cheltuielilor cu ratele bancare la orice imprumut. De la inceputul anului si pana in prezent, cei care s-au imprumutat in valuta au avut mai mult de pierdut decat de castigat. Si asta pentru ca au crescut dobanzile bancare, euro s-a apreciat in raport cu leul si, nu in ultimul rand, a avut loc majorarea dobanzii interbancare.
Sa nu uitam ca a avut loc si cresterea repetata a dobanzii de politica monetara practicata de Banca Nationala a Romaniei (BNR). Astfel ca, de la 7,5% cat era la inceput de an, s-a ajuns la 9% in luna februarie. Pentru inceput, dobanzile au afisat cresteri nesemnificative la credite. In prezent, majorarea dobanzii la un credit ipotecar cu un punct procentual inseamna cateva zeci de lei in plus pe luna platiti de clienti. Economistii maramureseni spun ca, in acest moment, contractarea unui credit pe termen lung este o „afacere” destul de riscanta.
Directorul BNR Maramures, Gheorghe Branzei, precizeaza ca politica monetara pe care BNR o practica are ca obiect principal stabilitatea preturilor. Cursul de schimb valutar e o conditie autoimpusa in stabilitatea preturilor.
Titlu din ziar:
Credite umflate de dobanzi
Revista presei din Baia Mare – 30 mai. Cotidianul Glasul Maramuresului
Sursa: Lavinia Sabaciag
În Regatul Maramureșului există o triplă alianță! Este clar! Totul este negociat și împărțit! S-au aruncat zarurile și noua ordine...
Citeste mai mult