Marți, 8 mai 2018, la ora 11.00, delegațiile din Ungaria, Lituania și Ucraina au ajuns la Palatul Administrativ din Baia Mare, fiind întâmpinate de oficialități locale și demnitari. În cuvântul de deschidere adresat invitaților, președintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Zetea le-a dorit tuturor un sejur cât mai frumos în județul nostru, invitându-i să participe la cât mai multe dintre manifestările organizate pe parcursul celor șase zile de sărbătoare. Cu începere de la ora 11.15 a debutat și expoziția foto ”Obiceiuri de primăvară”, în holul Palatului Administrativ.
Parada portului popular a pornit de la Palatul Administrativ în jurul orei 11.30, traversând Centrul Vechi al orașului până la Muzeul de Etnografie și Artă Populară, iar pe scena Teatrul de Vară a avut loc deschiderea oficială a evenimentului ”Zilele Maramureșului – Haida, hai în Maramureș”, ediția a IV-a, dar și deschiderea oficială a Festivalului internațional de folclor pentru tineret ”Am fost ș-om fi”.
În mesajul său adresat celor prezenți, șeful administrației județene a subliniat faptul că Maramureșul este un loc minunat, unic în România și în lume. ”Și tocmai din acest motiv consider că toate autoritățile locale din județ, începând cu instituția Consiliului Județean, continuând cu Instituția Prefectului, dar și cu toate primăriile din Maramureș, avem datoria de a munci în armonie, în pace, în prietenie, pentru ca toate lucrurile minunate pe care le avem aici, moștenite de la moșii și strămoșii noștri, respectiv tradițiile locului, arhitectura autentică maramureșeană, portul, jocul, cântecul maramureșean, toate acestea trebuie să le păstrăm la un nivel cât mai înalt. Și trebuie să facem acest lucru pentru ca și generațiile care vin după noi să poată să se bucure de minunile care pot fi văzute doar în Maramureș. Autoritățile locale s-au pregătit alături de Consiliul Județean și, tocmai de aceea, vom avea evenimente care se desfășoară în întreg județul, nu doar în municipiul Baia Mare. Acțiuni vor avea loc în Țara Codrului, în Țara Chioarului, în Lăpuș, dar și în Maramureșul Voievodal. Le mulțumesc tuturor pentru efortul depus ca, împreună că instituția Consiliului Județean, să putem organiza evenimente culturale de înaltă ținută. Apreciem implicarea instituțiilor de cultură aflate în subordinea Consiliului Județean Maramureș, respectiv a Școlii Populare de Artă ”Liviu Borlan”, ca și coorganizator al evenimentului, a Bibliotecii Județene ”Petre Dulfu” Baia Mare, a muzeelor, a Ansamblului Folcloric Național ”Transilvania”, pentru că au muncit în această perioadă să organizeze evenimente de care să fim cu toții mândri. Mulțumim tuturor instituțiilor care au fost alături de noi, pentru că doar împreună putem să menținem Maramureșul viu și autentic. În primul rând, noi suntem cei care trebuie să ne bucurăm de ”Zilele Maramureșului”, iar apoi cei care ne trec pragul, oaspeții, turiștii care au ales să ne viziteze să poată să se bucure cu adevărat de tot ce avem mai sfânt și mai frumos. Avem sărbători deja tradiționale, dar și altele noi pe care le-am propus în organizare, până duminică, fapt pentru care îi invit pe toți oaspeții noștri să ia parte la cât mai multe evenimente”, a declarat președintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Zetea.
La cuvânt a fost invitat, apoi, subprefectul județului Maramureș, Alexandru Cosma, care a precizat că județul nostru merita un astfel de eveniment. ”Merităm ca, timp de șase zile să vorbim despre noi, să ne invităm prietenii și cunoscuții în Maramureș, dar să îi invităm și pe cei care nu ne cunosc, pentru a vedea câtă frumusețe și tradiție poate oferi acest județ”.
Și primarul municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheș a arătat că acest eveniment este unul care onorează orașul, debutul fiind, de fiecare dată, în Baia Mare. ”Pentru noi este important ca acești copii minunați ai Maramureșului să ducă tradițiile mai departe, iar acest lucru îl pot face văzând un exemplu corect, un exemplu viu de la cei care, astăzi, trebuie să protejăm tradițiile, istoria și arhitectura noastră tradițională. Cred în capacitatea celor care fac administrație și politică în județul Maramureș de a construi în echilibru”, a declarat primarul municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheș.
Mesaje de susținere și de apreciere au transmis și senatorul de Maramureș, Liviu Marian Pop, deputatul de Maramureș, Călin Matei, dar și Claudia Boghicevici, vicepreședintele Consiliului Județean Arad, care a subliniat că este datoria celor care se află vremelnic la conducerea instituțiilor publice să organizeze astfel de evenimente frumoase și a dat asigurări că va participa la toate acțiunile importante din Maramureș.
A debutat Festivalul Internațional de Folclor pentru Tineret ”Am fost ș-om fi”
După mesajele oficialităților au luat cuvântul prof. Ioan Muntean, director al Clubului Copiilor Sighetu Marmației, Marinel Petreuș, directorul Școlii Populare de Artă ”Liviu Borlan” și Ana Moldovan, inspector școlar general, din calitate de coorganizatori și parteneri ai Festivalului Internațional de Folclor pentru Tineret ”Am fost ș-om fi”. Aceștia au arătat că, la această ediție a festivalului sunt prezente delegații din Republica Moldova, Serbia, Polonia, Slovacia, Sălaj, Alba, Călărași, Covasna, Bistrița Năsăud, Olt, Satu Mare, Dolj, Brăila, dar și reprezentanți de la Școala Gimnazială Recea, Școala Gimnazială Cernești, din orașul Tăuții Măgherăuș, din Băița de sub Codru, de la Școala Populară de Artă ”Liviu Borlan”, Ansamblul Folcloric Național ”Transilvania”, Ansamblul ”Mugurelul”, Palatul Copiilor Baia Mare.
De la ora 17.30 a debutat Simpozionul Internațional de Ceramică (MICAS), workshop susținut de artistul Tevor Dyer din Anglia, care a prezentat, pe Câmpul Tineretului din Baia Mare, tehnici de tras la roată, la ora 19.00 fiind stabilită
Gala Ambasadorilor Turismului Maramureșean, ediția a II-a, la Castel Transilvania. La ora 19.45 a fost planificată proiecția scurt metrajului „Platoul Vulcanic Igniș”, un film cu temă ecologică prezentat la Teatrul de Vară din Baia Mare, urmat de debutul, la ora 20.00, a primei ediții a „Maramureș Film Festival”.