Vatican News – 2 iunie 2024. Papa Francisc, în alocuțiunea sa la rugăciunea „Angelus” din Piața San Pietro, a subliniat importanța Euharistiei ca dar suprem de iubire. Pontiful a amintit că, în timpul Cinei celei de Taină, relatată în Evanghelia solemnității Corpus Domini (Mc 14,12-26), Isus frânge pâinea și o oferă discipolilor, dezvăluindu-le astfel identitatea și misiunea sa. Euharistia simbolizează oferirea de sine a lui Isus pentru întreaga umanitate, un exemplu de iubire și sacrificiu suprem pe care suntem chemați să îl urmăm.
Sfântul Părinte a explicat că Isus nu a reținut viața pentru sine, ci ne-a dăruit-o; nu a considerat ființa sa de Dumnezeu ca pe o comoară pe care s-o păstreze pentru El cu gelozie, ci s-a dezbrăcat de slava sa pentru a ne împărtăși umanitatea și a ne lăsa să intrăm în viața veșnică.
De asemenea, cu referire la gestul lui Isus de a frânge pâinea, Sfântul Părinte a explicat că există un aspect important pe care Evanghelia îl subliniază prin cuvintele „le-a dat-o” (v. 22), spunând că, de fapt, Euharistia amintește în primul rând dimensiunea de dar, Isus făcând din întreaga sa viață un dar. Să ne amintim acest lucru – a spus pontiful: Isus a făcut din întreaga sa viață un dar.
Așadar – a continuat – înțelegem că celebrarea Euharistiei și consumarea acestei Pâini, așa cum facem mai ales duminica, nu este un act de cult desprins de viață sau un simplu moment de consolare personală; trebuie să ne amintim mereu că Isus a luat pâinea, a frânt-o și le-a dat-o și, prin urmare, comuniunea cu El ne face capabili să devenim și noi pâine frântă pentru alții, să împărtășim ceea ce suntem și ceea ce avem.
Pontiful a amintit cuvintele sfântului Leon cel Mare care spunea: „Participarea noastră la trupul și sângele lui Cristos nu tinde la nimic altceva decât să ne facă să devenim ceea ce mâncăm” (Predica a XII-a despre patimă, 7), să devenim „euharistici”, adică „persoane care nu mai trăiesc pentru ele însele” (cf. Rom 14,7), după logica posesiunii și a consumului, ci care știu să facă din viața lor un dar pentru ceilalți. Astfel – a mai spus Sfântul Părinte – datorită Euharistiei, devenim profeți și constructori ai unei lumi noi: când depășim egoismul și ne deschidem iubirii, când cultivăm legături de fraternitate, când împărtășim din suferințele fraților noștri și împărțim pâinea și resursele noastre cu cei care au nevoie, când punem talentele noastre la dispoziția tuturor, atunci frângem, asemenea lui Isus, pâinea vieții noastre.
Papa Francisc ne-a îndemnat să ne întrebăm dacă noi păstrăm viața doar pentru sine sau dacă o dăruim așa cum a făcut Isus; dacă ne cheltuim pentru alții sau dacă rămânem închiși în micul nostru eu și dacă, în situațiile de zi cu zi, suntem capabili să împărțim cu alții sau dacă ne urmăm propriul interes.
La final, pontiful a invocat mijlocirea Preacuratei Fecioare Maria, care l-a primit pe Isus, Pâinea coborâtă din cer, și s-a dăruit în întregime împreună cu el, cerându-i să ne ajute și pe noi să devenim un dar de iubire, uniți cu Isus, în Euharistie.