Știe tot natu’ că nu se poate lua un drept câștigat legal. Așa prevede Constituția, votată de popor. CCR, o adunătură de specialiști în domeniu, altfel nu îmi pot închipui că au putut fi propuși, susținuți și numiți în cele mai înalte scaune ale Justiției, nu are cum să încalce prevederile Constituției. Asta ar fi culmea culmilor.
Legea care acorda, inițial doar magistraților, privilegii la care nimeni nu s-ar fi putut gândi măcar, îl are ca părinte pe eminența cenușie a liberalilor pe stil nou, marele maestru combinagiu Valeriu Stoica, fost ministru al Justiției și, într-o vreme, președinte al PNL.
Legea adoptată de toți măscăricii care sperau că vor ajunge și ei beneficiari, este de sorginte liberală, nu are nimic cu comunismul (așa cum eronat susțin băgătorii de seamă), și destul de puțin cu social-democrații de azi. În afară de votul din parlament, care a fost unanim.
După numeroase încercări de fațadă de a elimina aceste privilegii, a încercat și Guvernul Ciolacu. Chestii copiate din trecut, doar niște amendamente ciudate pe alocuri, un document bizar care a și fost trântit de somitățile de la CCR.
Ce-i de făcut, vorba lui Lenin în podul Kremlinului? Deocamdată singura soluție rapidă și eficientă o reprezintă impozitarea progresivă a câștigurilor. Numai că politicienii de dreapta, cu liberalii în frunte, nici nu vor să audă, urlă ziua și noaptea că se distruge capitalul românesc (mai precis capitalul personal), că ne întoarcem la epoca comunistă, lucru imposibil de acceptat. Și dă-i și luptă… și urlă…
E vremea gargaragiilor îmbuibați după afaceri profitabile cu statul. Au adunat averi ilicite și țin cu dinții să nu se schimbe nimic. În plus, liberalii nici nu vor să își recunoască paternitatea legilor speciale că, vezi Doamne, ar da extrem de rău în alegerile viitoare.
E mai ușor să dai cu pietre în CCR decât să accepți să plătești impozit pe măsura câștigurilor, nicidecum să fii egal la cotă cu amărășteanul ce își duce zilele de azi pe mâine. Lăsați șmecheria cu „noi plătim mai mult pentru că avem venituri mai mari”, deci cota generală de impozitare e perfectă. Nu, CCR nu poate să dea un verdict anticonstiuțional, politicienii fiind singurii care pot schimba legislația. Dar nu vor.
Și dacă s-ar modifica legile prin părțile esențiale, ele nu pot acționa retroactiv. Și iar ne întoarcem la singura soluție: impozitarea progresivă. O lege bine gândită, elaborată de specialiști, fără greșeli ca să poate fi atacată, e sfântă. Nici Curtea Constituțională a Raiului nu mai poate face nimic.
Dar și aici se opun liberalii. De ce? Pentru că majoritatea sunt bugetari! E o anomalie greu de digerat să ai la conducerea unei țării cu economie de piață un partid de bugetari. Introduci impozitul progresiv și lovești puternic în bugetarii de lux. Asta e de neacceptat pentru liberalii de teapa lui Rareș Bogdan, vârf de lance în apărarea privilegiilor.
Peste tot în lume liberalii sunt oameni de afaceri, investitori, întreprinzători care mișcă economia din loc. Oare de ce țările europene cu cele mai puternice economii au impozit progresiv? Cred că de fraiere ce sunt…