Nu mai e un secret pentru nimeni, s-a convins și opinca și vlădica. După instaurarea noii democrații originale în țara noastră, problemele reale ale oamenilor au fost puse la index, nu le-a luat nimeni în serios, banul devenind obiectivul principal pentru cei care au preluat puterea din mers.
Cu puține ezitări la început, probabil rușinați sau cel puțin afectați de ce aveau să spună oamenii, politicienii au ajuns la consens și au trecut apoi la promovarea unor legi imposibil de acceptat într-o țară muribundă de-a binelea, căreia i se tăia perfuzia de supraviețuire.
A urmat un prim deceniu de democrație care a reușit să pună România pe butuci, să distrugă economia, educația, sănătatea, cultura, asistența socială, relațiile dintre oameni.
Toate legile au fost întocmite și aprobate pentru că mereu în spatele acțiunii s-au aflat banii și interesele unora care au reușit să fure de la stat în câțiva anii, cât n-au reușit alții într-un secol.
Astăzi, o mare parte din coaliția de guvernare conștientizează că dacă nu se intervine acum, mâine va fi în zadar, se va pierde și ce avem în prezent. Disputa e acerbă, interesele sunt mari, e la mijloc și capitalul electoral atât de necesar pentru bătăliile din anul viitor. Dar ceva important trebuie făcut.
Câteva măsuri care ar putea fi luate imediat, prin decizii care nu ar avea motive ca să fie atacate la Curtea Constituțională. Luate la întâmplare, din multele care ar putea fi puse în aplicare: medicii și asistentele să aleagă definitiv dacă vor să lucreze în mediul privat sau în sistemul public; facultățile particulare care emit doar diplome și încasează bani de la fraieri, să fie desființate; șoferii care au produs accidente grave (mortale) fiind drogați sau băuți, să nu mai aibă poată conduce niciodată; cadrele din învățământul universitar să aibă soarta medicilor, ori la stat, ori la privat.
Sigur că măsurile de acest gen sunt iluzorii, aproape imposibil de pus în practică până ce nu se înlătură răul cel mare care înseamnă funcții de conducere în administrațiile publice, în direcții și agenții, în spitale, școli și companii de stat ocupate doar pe criterii politice. Fără eliminarea lipitorilor de afișe, rudelor, amantelor, prietenilor, donatorilor din campanii, neprofesionalismul va dansa manele pe mesele instituțiilor bugetare.
Din mitologia greacă știm că grajdurile lui Augias, rege al Elidei, n-au fost curățate timp de 30 de ani. Cam de atâta vreme nu s-a găsit nimeni să facă ordine, legalitate și curățenie în țara noastră. Atunci, omul providențial a fost Hercule care a curățat grajdurile într-o singură zi apelând la înțelepciunea, priceperea și dorința lui de a înlătura o stare de lucruri urâte și murdare care durau de atâta vreme.
Din păcate pentru noi, niciun Hercule nu se ivește în politica mioritică, toți fiind parcă făcuți de aceeași părinți cu tare comune, vizibile și de pe Lună.