În urmă cu opt ani românul Iulian Gherguț a fost răpit de o grupare teroristă arabă în timp ce se afla la muncă într-o țară africană. A fost tămbălău mare câteva zile, s-a constituit și o celulă de criză la nivelul MAE în care au fost incluși și specialiști din SIE.
La început a fost ceva activitate, cel puțin așa ni se spunea din când în când, știrile legate de acest caz fiindu-ne administrate cu pipeta, să nu se risipească niciun strop. Apoi au dispărut și serul și pipeta. S-a lăsat liniștea, s-a tras cortina, cam o dată pe an se spunea că Iulian a fost văzut pe nu știm unde, deci trăiește, e în viață.
Mă gândesc că în viață o fi rămas și celula de criză din moment ce obiectul ei de activitate nu a dispărut. Ce o fi făcut în acești ani nimeni nu ne poate spune. Sigur o fi consumat cu asupra de măsură bugetul alocat, că investigațiile externe costă, nu glumă.
Zilele trecute a venit vestea pe care puțini mai credeau că o vor afla vreodată având în vedere că teroriștii nu prea mai lasă în viață persoanele captive. Dar incredibilul s-a produs, Iulian Gherguț a fost eliberat și adus apoi acasă.
Un minunat prilej pentru „învierea” celebrei celule pentru ca MAE și SIE să primească binemeritatele recompense pentru această reușită de excepție. Iohannus, șeful statului, dispărut de câteva zile de pe radarul public (cică e într-o binemeritată vacanță!), a ieșit din muțenie și a scris pe Twitter: „Felicitări tuturor instituțiilor române implicate pentru eforturile permanente și mulțumiri partenerilor externi care ne-au sprijinit în acest demers dificil”.
El a dat tonul după care laudele și felicitările au început să curgă de peste tot la adresa MAE, serviciilor și altor autorități care susțin că s-au implicat în reușită. Laudele sunt mincinoase la fel cum este și contribuția celor cărora le sunt adresate.
În realitate eliberarea românului Gherguț a fost eliberat în urma unor operațiuni de amploare fără precedent de combatere a terorismului desfășurate în 13 orașe din Maroc, organizate și coordonate de serviciile speciale și de trupele antiteroriste marocane.
Într-o singură zi au fost arestate peste 50 de persoane suspecte că au desfășurat operațiuni teroriste sau au strânse legături cu organizațiile extremiste ISIS și Al Qaeda. În comunicatul dat la finalul operațiunii, autoritățile marocane au menționat ajutorul primit de la serviciile secrete spaniole și americane.
Dacă le menționau și pe cele românești, atunci zgomotul de la noi ar fi avut o justificare. Așa nu e decât o mare și gogonată minciună implicarea celor felicitați, iar toată tevatura nu-i decât o farsă de prost gust.
Mai mulți ostatici proveniți din țări diferite au fost găsiți de trupele speciale marocane și eliberați din beciurile teroriștilor. Din fericire, printre ei s-a aflat și Gherguț. Apoi a fost anunțată ambasada română din Maroc să preia cazul. După înștiințarea autorităților competente din țară, s-a pregătit și terenul pentru festivități.
Urmează recompensele, decorațiile, înaintările în grad, propunerile de majorare a bugetelor instituțiilor și solicitările de creștere a numărului de angajați.
Că așa se acoperă la noi un mare rahat, cu hârtii, diplome, medalii și povești nemuritoare depănate în mass-media.