27 iunie, ziua morții pentru credință în închisoarea de la Sighet a Episcopului Martir Ioan Suciu
Astăzi se împlinesc 71 de ani de la trecerea la Tatăl Ceresc a Fericitului Episcop Ioan Suciu, mort în faimă de martir pentru credința greco-catolică în închisoarea de exterminare de la Sighet, în timpul regimului comunist din România.
Născut la Blaj, la 3 decembrie 1907, Episcopul Ioan Suciu a fost și va rămâne un model al credinței și unității comunității greco-catolice, valori în care a crezut și pe care le-a apărat cu prețul vieții pământești.
Fericitul Episcop Ioan Suciu a fost beatificat, împreună cu ceilalți șase Episcopi martiri greco-catolici români, de către Sfântul Părinte Papa Francisc, pe 2 iunie 2019, pe Câmpia Libertății din Blaj, locul în care a copilărit și pe care l-a iubit, dar și locul în care a bătut „ceasul Vinerii Mari pentru Biserica Greco-Catolică”, așa cum a numit Fericitul Ioan Suciu farsa instrumentată de regimul comunist în 15 mai 1948.
În acest an, cu ocazia aniversării a cinci ani de la istorica vizită a Papei Francisc la Blaj, a fost inaugurat, la Blaj, în prezența Episcopilor membri ai Sinodului Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, Centrul Spiritual „Fericitul Episcop Martir Ioan Suciu”, situat pe strada Astra, nr. 18, în casa în care a locuit Fericitul Ioan Suciu.
Tot în acest an, Consiliul Local al Municipiului Blaj i-a acordat Fericitului Episcop Ioan Suciu titlul de cetățean de onoare „post-mortem” al Municipiului Blaj, în semn de omagiu și recunoștință pentru exemplul de viață și de sacrificiu al celui cunoscut ca „Episcopul tinerilor”, prigonit pentru credință, dreptate și adevăr în timpul regimului comunist.
Fericite Ioan Suciu, roagă-te pentru noi!
Un reportaj video de la inaugurarea Centrului Spiritual „Fericitul Episcop Martir Ioan Suciu”, puteți viziona accesând linkul de mai jos:
În Regatul Maramureșului există o triplă alianță! Este clar! Totul este negociat și împărțit! S-au aruncat zarurile și noua ordine...
Citeste mai mult