Primii evrei au ajuns la începutul secolului XIX în comuna Copalnic-Mănăștur, Maramureș. Aceștia au venit din zona Galiției.
Prima sinagogă au construit-o abia în 1867. Comunitatea evreiească nu a depășit numărul de 350 de persoane dintr-un total de 1200 de locuitori la recensământul din 1930. Majoritatea evreilor din comunitatea aveau ca și limba maternă limba idiș.
Evreii din comună se ocupau cu agricultura, iar cu timpul și-au deschis mici afaceri în diferite domenii. Abrahám Roth a fost poștașul și polițistul comunei, Farkas Slomo proprietar terenuri din Făurești, Lax Jákov crescător animale din Mănăștur.
Primul rabin al comunei a fost Jekutiél Schwarz, după moartea acestuia din 1896, fiul său, Benjámin Zeév Schwarz l-a urmat ca și rabin al comunității. Ultimul rabin al micuței comunități a fost Hájim Fisch.
Anul 1944 a însemnat finalul acestei frumoase comunități. Evreii din Copalnic-Mănăștur au fost deportați și marea lor majoritatea nu a supraviețuit Holocaustului.
În Regatul Maramureșului există o triplă alianță! Este clar! Totul este negociat și împărțit! S-au aruncat zarurile și noua ordine...
Citeste mai mult