Primii evrei au sosit în Seini în anii 1760. Aceștia au venit din Galiția. Evreii din Seini se ocupau în principal cu comerțul de produse agricole și cu producția de vin ritual.
În 1869 populația evreiască din Seini număra peste 400 de suflete, în 1900 trăiau aici 634, iar în 1941 comunitatea număra 712 de persoane de religie israelită. Aceștia reprezentau aproape 13% din populația orășelului.
În Seini s-a înființat în 1905 tipografia Wieder, aceasta a publicat 130 de titluri de cărți în limba ebraică. Era cea de-a treia tipografie ebraică de importanță din Transilvania.
Evreii din Seini aveau cimitir, Hevra Kadișa și un haham. Primul rabin al comunității a fost Tzvi Hirș Halevi Horovitz. Ultimul rabin al comunității a fost Avraham Schwartz. Acesta a fost ucis în Auschwitz.
Prima organizație sionistă din Seini, Aviva, a fost înființată în 1924. În 1934 tinerii evrei de aici au înființat Mizrachi și Hanoar Hațioani. Mulți evrei au făcut aliya în perioada interbelică.
În 1944 toți evreii din Seini au fost duși în ghetoul din Satu Mare. De aici au fost deportați în Auschwitz unde majoritatea au fost uciși. Comunitatea a încetat să mai existe, la recensământul din 1992 doar o singură persoană s-a declarat evreu.
La ora actuală Primăria orașului Seini dorește să renoveze sinagoga din oraș și să o transforme în Muzeul Evreilor din Transilvania.
Asociația Maramureș Heritage