Sportivii maramureșeni au reprezentat cu cinste județul nostru de-a lungul timpului, la competițiile naționale și internaționale. Azi, două sportive de talie mondială, împlinesc o frumoasă vârstă. Este vorba despre două nume de rezonanță în sport, cu care județul nostru s-a mândrit și se mândrește în continuare.
Noemi Lung s-a născut la 16 mai 1968, la Baia Mare și s-a dedicat practicării înotului de la vârsta de 8 ani. A fost antrenată de regretatul și apreciatul antrenor de înot Gheorghe Demeca. Numele înotătoarei noastre a fost cunoscut în întreaga lume, datorită impresionantului său palmares: medalie de argint la 400 m mixt și bronz la 200 m mixt, la Jocurile Olimpice de la Seul, 1988, medalie de bronz la 400m mixt, la Campionatul Mondial de la Madrid, 1986, medalie de aur la 400 m mixt și medalie de argint la 200 m mixt și cu ștafeta 4×200 m liber, la Campionatul European de la Strasbourg, 1987. A câștigat 5 medalii de aur, la 200 m liber, 400 m liber, 800 m liber, 200 m mixt și 400 m mixt și 2 de bronz, la 200 m fluture și cu ștafeta 4×200 m liber, la Campionatul Mondial Universitar de la Zagreb, 1987. Totodată, Noemi Lung a obținut nenumărate medalii la campionatele balcanice și naționale de junioare și senioare.
Începând cu anul 1990, Noemi Lung s-a stabilit în SUA, unde a fost antrenor la secția de natație a Universității Atlantic din Florida, ocupând și funcția de președinte al Comisiei Tehnice a Asociației Antrenorilor Profesioniști din SUA. În 1995 s-a căsătorit cu handbalistul Cristian Zaharia. Numele înotătoarei de aur a Maramureșului va dăinui peste ani în amintirea iubitorilor acestui sport.
Un alt nume care a reprezentat cu cinste județul nostru în competițiile naționale și internaționale, din sfera gimnasticii de această dată, este cel al sportivei de talie mondială, Rodica Dunca. S-a născut la 16 mai 1965, la Baia Mare, unde a debutat în practicarea gimnasticii, sub coordonarea antrenorilor Elena Marinescu și Alexandru Aldea, la CSM Baia Mare. Ajunsă la lotul național, a fost antrenată de Marta și Bela Karoly.
Rodica Dunca posedă un palmares impresionant, fiind demne de amintit: medalia de argint cu echipa României și locul 7 la individual compus, la Jocurile Olimpice de la Moscova, 1980. Din componența echipei țării noastre făcea parte, la acea vreme și inegalabila Nadia Comăneci. Rodica Dunca a obținut medalie de aur cu echipa României și locul 5 la individual compus, la Campionatele Mondiale de la Fort Worth (SUA), 1970, medalie de aur la Turneul Campioanelor de la Londra, 1980, medalie de aur cu echipa României și medalie de argint la sol, la Jocurile Mondiale Universitare de la București, 1981.
Prin seriozitate, ambiție și foarte mult efort, sportivii de aur ai României au dus numele țării noastre în toate colțurile lumii și pentru aceasta trebuie să le mulțumim!
În Regatul Maramureșului există o triplă alianță! Este clar! Totul este negociat și împărțit! S-au aruncat zarurile și noua ordine...
Citeste mai mult