Nu există maramureșean care să nu fi auzit de numele Dumitru Fărcaș, Mitru cum îi spuneau apropiații, sau să nu fi ascultat măcar o dată sunetul taragotului său de aur, care va rămâne de-a pururi în conștiința românilor. Cu măiestria-i de neegalat, Dumitru Fărcaș a cântat de veselie, dar și de alean și jale, cucerind sufletele tuturor cu faimosul său instrument.
Dumitru Fărcaș s-a născut la 12 mai 1938, în satul Groși, din apropierea municipiului Baia Mare. Între anii 1956-1962, a frecventat Liceul de Muzică, iar în perioada 1962-1967, cursurile Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, Facultatea de Interpretare, la clasa oboi. A învățat singur să cânte la taragot, după ce a absolvit facultatea, fiind considerat autodidact, folosind și tehnici specifice oboiului. Cariera sa profesională a debutat în anul 1960, când a fost angajat instrumentist la Ansamblul „Maramureșul” din Baia Mare. A preluat Ansamblul „Mărțișorul” al Casei de Cultură a studenților din Cluj-Napoca, în 1962, dovedindu-se un foarte bun profesionist.
A câștigat numeroase premii naționale și internaționale, dintre care pot fi amintite: Premiul I şi titlul de laureat al concursului din cadrul Festivalului Mondial al Tineretului şi Studenţilor de la Helsinki (1962), Discul de aur decernat de Academia „Charles Cros” din Paris (1972), a fost laureat al Premiului Ethnos (1991), laureat al Festivalului „Smithsonian Folklive Festival” de la Washington (1999). De asemenea, a obținut premiul I la Festivalul Internaţional de la Bruxelles (1999), Premiul Inter-Lyra, în cadrul Olimpiadei de Muzică şi Dans „Cele cinci Lyre” de la Budapesta (2000). A fost președinte de onoare al Congresului Internațional al Taragotiștilor.
La 29 noiembrie 2002, i-a fost conferită Crucea Națională „Serviciul Credincios clasa a III-a”, de președintele din acea perioadă, Ion Iliescu.
Pe data de 7 februarie 2004, tot președintele Iliescu i-a conferit Ordinul Meritul Cultural în grad de Mare Ofițer, Categoria D-„Arta Spectacolului”, ca o înnobilare a întregii sale activități și a dăruirii de neegalat în arta spectacolului. A primit, din partea Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, la 7 martie 2008, titlul de Doctor Honoris Causa, iar la 12 mai 2018, președintele Klaus Iohannis i-a acordat Ordinul Național „Serviciul Credincios”, în grad de cavaler, la împlinirea frumoasei vârste de 80 de ani. În cadrul ceremoniei de la sfârșitul primei ediții a Festivalului-Concurs Dumitru Fărcaș „Taragotul de Aur”, din 23 noiembrie 2013, a primit titlul de cetățean de onoare, „Clujean de Onoare”, al județului Cluj.
Marele nostru taragotist Dumitru Fărcaș, numit și „omul-taragot”, a murit la 7 august 2018, într-un spital din Cluj, în urma unui infarct, la câteva luni după ce împlinise frumoasa vârstă de 80 de ani și odată cu el a dispărut și inegalabilul sunet al taragotului său, de care era nedespărțit.
Cântecul său va dăinui peste timp, deoarece talentul și dăruirea i-au asigurat nemurirea, cum frumos a spus Dănuț Deleanu: „Parcă tot sufletul neamului românesc stă cuibărit în taragotul lui Dumitru Fărcaş! Iar când începe să cânte de dor, de alean, de jale ori de veselie, cântecul lui poate trezi orice simţire, acordurile lui fermecate pot mişca pietrele, asemeni anticului Orfeu. A cucerit o lume întreagă cu un simplu instrument şi-a arătat aceleiaşi lumi că muzica românilor poate fi asemeni muzicii îngerilor. Căci atunci când cântă, cu patimă, cu pasiune, transfigurat, simţi cum umbra Domnului îi stă în preajmă însufleţind şi luminând sunetele ce vor rămâne vii în veac”.