Trădările și neimplicările liderilor PSD în momente cheie sunt de notorietate. Ele s-au manifestat vizibil mai cu seamă în cazul alegerilor prezidențiale, când Adrian Năstase, Mircea Geoană sau Victor Ponta au pierdut pe ultima sută de metri, cu toate că au pornit ca favoriți.
Mereu s-a întâmplat ceva care i-a împiedicat pe candidații PSD să ajungă la Cotroceni. Năstase a fost învins neașteptat de Băsescu, Geoană a pierdut în prima noapte de după alegeri, iar Ponta a rămas fără vreo 15 procente între primul și al doilea tur de scrutin. Au fost scoase în evidență multiple cauze, dar foarte puțin sau de loc s-a vorbit de neimplicarea unor lideri marcanți ai PSD sau chiar a unor filiale puternice. Să pomenim doar cazul lui Liviu Dragnea care și-a petrecut ultimele două zile din campania lui Ponta în zona noastră, la un local, fără să se întâlnească măcar un minut cu liderii zonali sau cu alegătorii social-democrați. Și rezultatul s-a văzut.
La recentele alegeri locale PSD a obținut un rezultat mulțumitor în condițiile în care a luptat de unul singur împotriva tuturor. A câștigat cele mai multe primării printre care municipiul Sighetu Marmației și a reușit să evite „căderea” Băii Mare în mâinile liberalilor. Acesta a și fost rolul Coaliției pentru Maramureș, proiect pus la cale de Cătălin Cherecheș și Gabriel Zetea.
PSD nu putea emite nicio pretenție pentru Baia Mare din moment ce de vreo opt ani nu are organizație funcțională aici. De pe vremea regretatului doctor Ioan Blăjan și a lui Mircea Dolha organizația PSD Baia Mare nu mai contează în disputele electorale. De situația asta e vinovat Gabriel Zetea pentru că nu a luat măsuri drastice să desființeze găștile, bisericuțele și cumetriile din organizație, să-i schimbe pe toți veleitarii cu ifose de politicieni, dar incapabili de performanță.
Cei care au stat pe margine și au așteptat ca PSD să piardă alegerile, clamează astăzi că PSD nu s-a văzut în campania electorală, că înființarea Coaliției ar fi dus la rezultate slabe, că alegătorii n-au știut unde e partidul pe buletine dacă a dispărut sigla cu trandafirii. Nu, nu s-au văzut domnii parlamentari în campanie, Zetea fiind singurul care a bătut județul de la un capăt la altul, s-a întâlnit cu oamenii, cu primarii, a dat explicații, i-a încurajat. Fără munca lui din teren, rezultatele erau catastrofale.
Nu, Coaliția n-a dăunat PSD-ului decât acolo unde cei interesați au intervenit prin diferite mijloace și i-a întărâtat pe votanții social-democrați împotriva noii construcții, inoculându-le ideea că partidul a fost vândut, că le-a fost rușine de siglă și multe alte bazaconii. Coaliția a câștigat Sighetu Marmației ce părea aproape sigur pierdut în favoarea liberalilor. În această bătălie au contat mult voturile celor de la UDMR, care în final au înclinat balanța în favoarea lui Vasile Moldovan.
Coaliția nu a fost un impediment pentru alegătorii din cele 33 de localități unde au câștigat primarii PSD. În schimb i se pun în cârcă nereușitele din locurile unde a lipsit implicarea activului de partid, a președinților de organizații, a parlamentarilor, multora dintre ei nici măcar nu le-a păsat că vin alegerile și ele trebuie câștigate.
Ce a făcut în această campanie senatorul Liviu Marian Pop? Absolut nimic demn de semnalat. Câteva fotografii postate pe Facebook, două trei propoziții scrise și niște intervenții irelevante pe la televiziunile de casă. A avut timp suficient să meargă de câteva ori în fiecare localitate din Maramureșul Istoric, să vorbească cu oamenii, să le explice de ce trebuie votați candidații PSD, dar a preferat să nu facă nimic.
Și mai ștearsă a fost prestația deputatului Gheorghe Șimon, cel care a contribuit din plin la dezastrul fără precedent „reușit” de PSD Cluj în alegeri, el fiind cel care a condus organizația de acolo până în luna august. Din această perspectivă poate e mai bine că nu s-a implicat în județul care l-a făcut de două ori deputat, că cine știe ce putea „realiza” și în Maramureș.
Călin Matei a stat la început și el pe tușă ca să vadă cum crește iarba, după care a intrat în echipă cu Zetea și a fost destul de activ. Lui însă i se poate reproșa situația din organizația Baia Mare, unde este direct responsabil din postura de președinte.
Fiecare dintre cei care nu s-au implicat în campanie și au așteptat ca Zetea să își frângă gâtul, au avut anumite interese. Unii dintre ei au sperat că astăzi (5 octombrie), Zetea va fi schimbat din funcție și vor putea punea mâna pe organizație. După care vor purcede la întocmirea listelor de candidați pentru parlamentare, evident cu numele lor în poziții eligibile. Că după ce ies parlamentari nici nu le mai pasă ce se va întâmpla cu organizația, scopul lor fiind atins.
Să nu credeți că numai cei pomeniți aici n-au făcut campanie pentru PSD. Nici vorbă, lista e lungă, pe ea regăsindu-se consilieri locali și județeni care nu mai erau pe liste, foști demnitari cu funcții importante la nivelul județului, actuali și foști ocupanți ai unor posturi de conducere în instituțiile deconcentrate, perdanți ai altor bătălii electorale.
În aceste condiții, putea PSD obține un rezultat mai bun în Maramureș? Greu de răspuns. Poate că mai important este de știut ceva face Gabriel Zetea în viitorul imediat. Singura soluție de salvare a lui și a organizației județene este tragerea pe linia moartă a tuturor gargaragiilor, frustraților, intriganților de serviciu, sforarilor și oamenilor de nimic care mișună în social-democrația locală.
Schimbarea gărzii nu e un moft, ci a devenit o necesitate de care Zetea trebuie să țină seama, altfel e pierdut definitiv.
Grigore Ciascai