Romanii vor sacrifica intre 2,5 si 2,8 milioane de porci in preajma sarbatorilor de Craciun, in crestere fata de anii 2007 si 2006, cand numarul porcilor sacrificati a fost de 2,13 milioane, respectiv, 2,42 milioane capete.
Cei mai multi porci, peste 75% din total, vor fi sacrificati in gospodariile populatiei, iar diferenta va reprezenta sacrificarile realizate in fermele comerciale. Porcii crescuti in gospodariile proprii se sacrifica numai in interes familial, fiind interzisa comercializarea carnii provenite de la aceste animale.
Potrivit legislatiei europene referitoare la bunastarea animalelor, inainte de sacrificarea traditionala taranii trebuie sa asomeze porcul, adica sa realizeze o amortire a simturilor ceea ce va face ca animalul sa nu mai simta pericolul sacrificarii si nici durerea la aceeasi intensitate.
In acest an, taranii nu vor mai depinde doar de medicii veterinari pentru asomarea porcilor, acest lucru putand fi realizat individual in fiecare gospodarie. Romania a solicitat Comisiei Europene o derogare de trei ani pentru aplicarea procedeului de asomare a animalelor inainte de sacrificare, abaterea de la prevederile UE fiind necesara intrucat numarul porcilor crescuti in gospodarii este mult mai mare decat in alte tari din UE, ajungand la peste doua milioane de capete.
O alta noutate aparuta in acest an este aceea ca, spre deosebire de anul trecut, controlul nu va mai fi facut de catre inspectorii veterinari, ci de catre primari, care, potrivit legislatiei, pot aplica amenzi contraventionale daca nu sunt respectate normele europene privind sacrificarea. Un dispozitiv de asomare cu glont captiv costa intre 50 si 200 euro, dar este nevoie si de un permis de la politie de detinere a unui astfel de dispozitiv considerat arma neletala.
Sursa: Agerpres
În Regatul Maramureșului există o triplă alianță! Este clar! Totul este negociat și împărțit! S-au aruncat zarurile și noua ordine...
Citeste mai mult