Vezi VIDEO
Sigheteanca Andra Cimpean va reprezenta Romania la Campionatul Mondial de sah clasic pentru juniori, competitie care incepe azi in Al Ain (Emiratele Arabe Unite). Desi prima oara la o competitie de asemenea anvergura, Andra spera sa aiba un parcurs cat mai bun in cele 11 runde. Cu atat mai mult cu cat sahul este pasiune larg raspandita in familia ei, invatand piesele de la bunica si fiind antrenata de tatal ei.
Andra Cimpean (nascuta in 1 ianuarie 1999, in Sighet) participa in aceste zile la Campionatul Mondial de sah clasic pentru juniori. Competitia are loc in Al Ain (Emiratele Arabe Unite) de azi si pana in 29 decembrie.
„Vor veni jucatoare din toata lumea. Principalii mei adversari vor fi din fosta URSS, India si China. Va fi un turneu greu, dar sper sa ma descurc cu bine”, spune Andra.
Este pregatita de maestrul international George Catalin Ardelean si de tatal ei, Rudolf Dombi, membru in lotul national al arbitrilor de sah din Romania.
„Din septembrie am inceput un orar special, cu trei sedinte a cate trei ore in fiecare zi, plus o ora – o ora jumatate de activitati fizice, program gratie caruia m-am pregatit pentru Mondiale”, informeaza sigheteanca.
„Pregatirile au fost destul de intense, am incercat sa ne dezvoltam in toate ariile jocului de sah. In ultima parte a fost pregatirea deschiderilor. Adica se stabileste ce si cum va juca, astfel incat sa iasa bine din deschideri si sa poata sa-si exercite apoi forta de joc. Pregatirea la adversar nu a fost in sarcina mea, ci a antrenorului George Catalin Ardelean din Satu Mare, care se ocupa de ea din septembrie. Este o munca titanica sa studiezi toti adversarii„, a mentionat Rudolf Dombi.
Andra este eleva la Colegiul National „Dragos Voda” din Sighetu Marmatiei, in clasa a IX-a, profilul Matematica – Informatica. Este pasionata de pictura si desen. Iubeste sahul pentru ca, spune ea, „te pregateste pentru viata”.
„Bunica mea m-a invatat sa mut piesele, dupa care am inceput sa joc. Este, oarecum, o traditie de familie”, marturiseste Andra.
Si nu doar Anuta Bodnariuc, bunica Andrei, joaca sah. Rudolf Dombi, tatal Andrei, a practicat sahul, ajungand la Mondialul pe echipe din Brazilia, la inceputul anilor 90. In prezent, face parte din lotul national al arbitrilor de sah si este membru in Colegiul Central al Arbitrilor.
Finalurile de turnuri este procedeul cu care, spune Andra, se simte cel mai confortabil. Nu este, insa, singurul as din maneca maramuresencei: „Este nevoie de foarte multa munca. Fara munca nu poti excela. Trebuie sa ai si spirjin din partea familiei, pentru ca unele competitii sunt costisitoare”.
„Are talent pentru sah, asta este evident. Stie sa isi „lege” foarte bine piesele, ceea ce este foarte important. Are si disponibilitate pentru munca. La Mondial e clar ca toata lumea va munci pentru ca atunci cand reprezinti o tara ai o responsabilitate in plus. Asa ca toata lumea va fi bine pregatita. Avantajele ei ar putea fi tocmai talentul ei si ca are cine sa o ajute in familie: cum am trecut prin momente asemenatoare, chiar daca nu la individual, ci pe echipe, cam stiu ce se intampla la Mondiale”, a declarat tatal sighetencei.
Nu este prima data cand va reprezenta Romania. Andra a participat anul trecut la Mondialul Scolar care a avut loc in Iasi, acolo unde a obtinut locul 10, devenind astfel sportiva cel mai bine clasata din Romania. De asemenea, in acest an s-a plasat pe locurile 6-7 la Campionatul Uniunii Europene care a avut loc in Cehia, acolo unde a fost singura romanca.
„Este o onoare pentru mine, atat faptul ca sunt romanca, precum si ca voi reprezenta Romania. Si din acest motiv abia astept sa evoluez la Mondial„, a marturisit Andra.
Andra participa in medie la circa 60 de turnee pe an si face parte din lotul national de cadete din 2000.
„E prima participare la un Mondial profesionist si trebuie sa avem in vedere ca este uninceput de drum pentru ea. Adica eu sper sa urmeze pentru Andra si alte campionate mondiale si sper sa aiba rezultate cat mai bune si la aceste Mondiale. Bunicul ei a zis ca va avea sase victorii la acest concurs si plus cateva rezultate de egalitate. Pe noi ne-ar multumi…”, a admis Rudolf Dombi.
In 2013, Andra a castigat trei titluri nationale pe echipe, la categoria de varsta Under 14. La individual, a obtinut un loc 2 si un loc 3, rezultate gratie carora s-a si calificat la Mondialul din Al Ain. Acolo unde ajunge si datorita sprijinului financiar acordat de Consiliul Judetean Maramures.
Sursa: Ramona-Ioana Pop