Vezi VIDEO
Absolventa Facultatii de Filosofie, sectia de Jurnalism, pe Elisabeta Polihroniade cei mai multi dintre noi o cunoastem gratie emisiunii pe care o facea la TVR 1, „Sah mat in 15 minute”. Nascuta in 24 aprilie 1935, in Bucuresti, este maestru international din 1960, pentru ca – in 1982 – sa devina mare maestru international. Multipla campioana nationala (de sapte ori), a castigat 10 medalii (dintre care cinci de aur) la cele 10 editii ale Olimpiadei de sah la care a participat in calitate de concurent, pentru ca la alte 11 editii a fost arbitru. A scris patru carti despre sah.
Vorbeste cu insufletire despre sah si zambeste cu tot chipul atunci cand subliniaza ca sahul este un sport in care nu se triseaza. O prima lectie de sah ne da cat sa ne puna pe ganduri: „Pionul, care este cea mai mica piesa de pe tabla de sah, este singura care poate sa ajunga pana la capatul celalalt al tablei si poate sa se transforme in piesa cea mai valoroasa”, spune multipla campioana nationala si medaliata cu aur la Olimpiada de sah.
Organizeaza in fiecare an „Turneul Regilor”, o competitie la care sunt invitati mari maestri internationali, precum si Campionatul National Scolar care ii poarta numele. Tocmai datorita acestui campionat, recent Elisabeta Polihroniade s-a aflat in Baia Mare. „Ne bucuram ca vedem scolari in fata tablelor de sah. Copiii vor avea ceva de invatat si din aceste concursuri. Sahul este facut pe baza unei legende care ne da o lectie de conduita, de respect si ma bucur ca au venit atatia scolari la competitie”, a mentionat Elisabeta Polihroniade.
Daca in multe sporturi antrenorii se plang de un flux tot mai redus de copii care sunt dispusi sa faca eforturile pe care le implica performanta, in sah „conul de umbra” se pare ca a fost rapid depasit. „Dupa 1989, o perioada, nu lunga, sahul a fost lasat putin deoparte. Dar nu a trebuit mult timp sa treaca pentru ca sahul sa isi reintre in drepturi, pentru ca sahul este un sport al mintii, implica o concurenta corecta care implica niste trasaturi educationale in asa fel incat copilul care joaca sah atunci cand va fi adult se va ghida dupa anumite legi„, a mentionat marea maestra internationala. „Sunt tari dezvoltate in lume care au sahul introdus in toate scolile. Asa este, de exemplu, in China: in primii doi ani de scoala invata si jocul de sah”, a adaugat Elisabeta Polihroniade.
Etapa judeteana a Campionatului National Scolar „Elisabeta Polihroniade” a reunit in Maramures noua echipe la start, locul 1 fiind cucerit de sighetenii de la Scoala „Dr. Ioan Mihaly de Apsa”, care vor reprezenta judetul la faza nationala, din 14-16 iunie.
Sursa: Ramona-Ioana Pop