Din toamnă, elevii scutiţi de efort fizic nu vor mai sta în clase, uneori nesupravegheaţi, aşa cum se întâmplă acum, ci vor juca șah. Materia va fi predată tot de profesorii de sport, în aceeaşi oră, iar elevii ar putea să primească note.
Aproape în fiecare clasă sunt elevi scutiţi de efort. Aceşti copii nu mai primesc notă, au practic o materie în minus şi sunt lăsaţi să facă ce vor în timpul orei. Din toamnă, lucrurile ar putea să se schimbe şi să ia lecţii de şah.
Acelaşi profesor de sport o să fie obligat să predea şi şah şi exerciţiile obişnuite.
″Nu sunt foarte sigur că aceasta măsură va putea fi implementata cu succes, întrucât în timpul orei de sport acel profesor trebuie să aibă grijă de toţi copiii. Şi evident va avea atenţia aţintită în mod logic către cei care fac sport, iar cei care vor face şah probabil vor fi în plan secundar”, spune un instructor de şah.
Până acum, 2500 de profesori de educaţie fizică şi sport au fost instruiţi să predea şi şah, iar până în toamna, când începe şcoala, alte câteva sute vor trece prin acest proces de pregătire. Apoi, predarea se va face pe baza acestui manual, care a fost deja aprobat de ministerul educaţiei. Ministerul Educaţiei urmează să cumpere table, în parteneriat cu Federaţia Romană de Șah.
Studiile făcute până acum în străinătate arata ca şahul, un sport al deciziiilor şi al anticipării îi ajută enorm pe cei mici să se dezvolte.
Şahul este prezent de 4 ani în şcolile în România, însă numai ca materie opţională.