Vezi VIDEO
Castigurile salariale au fost mai mari la finele primului trimestru din acest an, fata de perioada anterioara. Datele statistice arata ca in Maramures s-a inregistrat o crestere cu peste trei procente, insa marirea este sub media nationala. Daca la nivel national cel mai bine pare sa se castige in sectorul fabricarii produselor din tutun, in Maramures cele mai mari salarii au fost in domeniul serviciilor.
La nivel national, la finele primului trimestru a fost inregistrata o crestere cu aproape 5% a castigului salarial mediu nominal brut pe tara. Datele Institutului National de Statistica indica faptul ca in martie salariul mediu nominal net era de circa 1.700 de lei.
„Castigul salarial mediu nominal brut, pe tara, in luna martie 2014 a crescut cu 4,9%, iar castigul salarial mediu nominal net a fost mai mare cu 4,9 % comparativ cu luna februarie. La nivelul judetului Maramures castigul salarial mediu nominal brut in luna martie a fost de 1.654 de lei, in crestere cu 3,1% fata de luna precedenta”, a declarat directorul adjunct al Directiei Judetene de Statistica Maramures, Marius Pop.
In luna martie 2014, in majoritatea activitatilor din sectorul economic nivelul castigului salarial mediu net a fost mai mare decat in luna precedenta, ca urmare a acordarii de premii ocazionale. Cele mai semnificative cresteri ale castigului salarial mediu net au fost in fabricarea produselor din tutun, in fabricarea altor produse din minerale nemetalice si in fabricarea produselor din cauciuc si mase plastice. In schimb, in Maramures, cel mai bine par sa castige persoanele care lucreaza in domeniul serviciilor.
„Pe principalele sectoare ale economiei, castigurile medii salariale brute au fost de 1.538 de lei in agricultura, silvicultura si piscicultura, de 1.533 de lei in industrie si constructii si de 1.763 de lei in domeniul prestarilor de servicii”, a mai spus Marius Pop.
De cealalta parte, datele statistice indica faptul ca scaderile cele mai semnificative ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat in sectorul transporturilor pe apa, in transporturile aeriene, in activitati auxiliare intermedierilor financiare (inclusiv activitati de asigurare si fonduri de pensii), precum si in activitati de productie cinematografica, video si de programe de televiziune.
Sursa: Camelia Tocaci