Vezi VIDEO
Greu de stopat si din ce in ce mai intalnit in Maramures, fenomenul muncii „la gri” aduce pierderi foarte mari statului. Odata cu instalarea crizei economice, numerosi patroni au preferat aceasta metoda pentru a scapa de grosul contributiilor lunare aferente salariatilor. Autoritatile de control stiu ca aceasta practica s-a incetatenit in judet, dar spun ca nu au parghii legale pentru a-i sanctiona pe oamenii de afaceri care acorda alte lefuri angajatilor decat cele inscrise in evidentele contabile.
Munca „la gri”, care este un compromis intre angajat si angajator, presupune incadrarea cu o suma mult mai mica decat cea platita lunar cu titlul de salariu. Diferenta de bani e inmanata fara acte si fara a fi supusa impozitarii. Metoda este adoptata de numerosi administratori de firma din Maramures, in conditiile in care contributiile pe care le-ar avea de platit pentru un angajat reprezinta peste 70% din salariul net. Mai exact, legal, pentru ca salariatul sa aiba in mana o leafa de 1.000 de lei, firmele trebuie sa dea statului 761 de lei.
„Agentii economici sunt tentati si, in cele mai multe societati comerciale – mai ales in SRL-uri-, se practica acest sistem. Adica, personalul este angajat cu minimul pe economie pentru a plati un nivel al contributiilor cat mai scazut, iar diferentele se acopera din asa-zisul dividend pe care il incaseaza administratorii la sfarsitul anului”, a declarat, pentru eMaramures, presedintele Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati (CECCAR) Maramures, Constantin Cucosel.
Aceasta metoda este paguboasa nu numai pentru stat, ci si pentru angajatii care accepta sa aiba mai putini bani trecuti in documentele de munca. Ei pierd in special la calcularea punctelor de pensie, tocmai pentru ca firmele platesc sume mai mici pentru contributiile la asigurarile sociale.
„Ca si munca fara forme legale, aceasta munca «la gri » se realizeaza doar cu acordul partilor. Noi nu o putem contracara, pentru ca mijloace legale nu avem la dispozitie, si, din pacate, este pagubos pentru toata lumea – mai putin pentru administratorul societatii”, a explicat purtatorul de cuvant al Inspectoratului Teritorial de Munca Maramures, Mircea Onea.
Legislatia in vigoare prevede amenzi usturatoare pentru angajarea fara contracte de munca, insa, in cazul muncii „la gri”, plata sumelor pe langa salariul inscris in acte este foarte greu de dovedit, astfel ca riscul unei sanctiuni pentru administratorii de firma este minim.
Sursa: Gabriela Kuhajda