Vezi VIDEO
Inspectorii de munca maramureseni sunt decisi sa faca verificari la primariile din judet pentru a vedea unde sunt intarzieri la plata salariilor pentru asistentii persoanelor cu handicap. Conducerea Inspectoratului Teritorial de Munca Maramures (ITM) spune ca exista sesizari in acest sens, astfel incat vor fi vizate localitatile unde au fost semnalate restante banesti. Pe de alta parte, inspectorii de munca au cerut ajutorul primarilor pentru a face demersuri in vederea aprobarii unei noi legi a asistentilor persoanelor cu dizabilitati, care sa elimine problemele cu plata lefurilor sau a altor drepturi salariale.
Oficialii ITM Maramures i-au avertizat pe secretarii primariilor din judet ca vor merge in controale la institutiile care n-au achitat toate drepturile salariale catre asistentii persoanelor cu handicap. Inspectorii de munca spun ca au sesizari in acest sens, astfel incat sunt obligati sa faca verificari si sa dispuna masurile ce se impun in astfel de cazuri.
“Pentru cei care au asistenti personali, stiu ca exista primarii cu restante. Sunt obligati sa facem verificari acolo unde suntem solicitati. De fiecare data cand vom fi solicitati de sindicate sau de persoane fizice vom veni sa facem verificari vizavi de platile care le sunt datorate”, a afirmat inspectorul-sef al ITM Maramures, Dragos Nacuta.
De cealalta parte, reprezentantii primariilor sustin ca sunt pusi in dificultate cand e vorba de achitarea banilor pentru concedii sau ore suplimentare. Oficialii ITM Maramures recunosc si ei ca problematica e una sensibila si cer ajutorul primarilor pentru a face demersuri in vederea modificarii legislatiei.
“Nu este normal ca si asistentii sa fie platiti in baza unui contract de munca. Nu poti sa ai trei contracte de munca pentru o singura persoana cu handicap. Va trebui sa schimbam in indemnizatie cu toate drepturile. Cu siguranta, sindicatul sau lucratorii vor putea da in judecata primariile si sa castige. Exista deja cazuri pentru neplata concediului. Incercati sa negociati, sa limitati daca pe cale juridica se va intampla acest lucru, sa limitati aceste costuri administrative si sa ne sprijiniti si sa faceti si dumneavoastra demersurile ca aceasta lege sa fie modificata. Nu este normal, si drepturi, si concedii, si ore suplimentare si toate drepturile care decurg dintr-un contract de munca sa fie asociate cu o persoana care efectueaza o munca continua, o ingrijire permanenta”, a adaugat Dragos Nacuta.
Tinand cont de contextul legislativ actual, reprezentantii ITM au mai precizat ca in acest moment nu pot decat sa sprijine autoritatile locale, din punctul de vedere al negocierilor purtate cu sindicalistii. Discutiile intre cele doua parti pot sa aiba loc fie la Prefectura in cadrul comisiei de dialog social, fie la sediul ITM.
Sursa: Camelia Tocaci