Guvernul va majora fondul de salarii aferent primului trimestru pentru cadrele didactice care nu au primit salarii majorate cu 17%, sumele fiind asigurate din bugetul programat initial pentru ultimele noua luni ale anului (trimestrele II, III si IV), a anuntat secretarul de stat in Ministerul Finantelor Gheorghe Gherghina.
Bugetul pe 2010 include drepturi salariale cu majorare de 17%, insa nu si diferenta de 33%, abrogata de Guvern, dar acordata de anumite instante judecatoresti. Secretarul de stat in Ministerul Finantelor Gheorghe Gherghina a explicat insa ca unele cadre didactice au castigat in instanta majorari salariale de 50%, incluzand si diferenta de 33% abrogata de Guvern, si au fost remunerate ca atare, ceea ce a determinat scaderea fondului de salarii la nivelul altor unitati scolare.
In aceste conditii, Guvernul va transfera din ultimele noua luni ale anului (trimestrele II, III si IV) catre fondul de salarii aferent primului trimestru sume prin care toti profesorii sa primeasca salarii majorate cu 17%, conform legii in vigoare, si va reglementa printr-un alt act normativ problema diferentei de 33%, castigata in instanta de unele cadre didactice.
Ministerele Finantelor si Educatiei au fost mandatate sa inventarieze scolile care nu au putut acorda majorarea salariala de 17%, a aratat secretarul de stat. Maine, 23 martie, Guvernul trebuie sa prezinte confederatiilor sindicale un proiect de act normativ prin care sistemul de salarizare in sectorul bugetar sa fie aplicat unitar pentru toate categoriile de personal.
Premierul Emil Boc anunta, sambata, dupa discutiile cu liderii confederatiilor sindicale, ca Guvernul va propune sindicatelor un proiect de ordonanta de urgenta prin care sistemul de salarizare in sectorul bugetar sa fie aplicat unitar pentru toate categoriile de personal, in interiorul unei mase salariale a carei valoare sa fie mentinuta la nivelul celei din 2009.
Seful Guvernului arata ca discrepantele salariale sunt determinate atat de sentintele judecatoresti care acorda angajatilor din invatamant majorarea salariala de 50%, desi Guvernul a acceptat pentru profesori, in 2008, o crestere de 17% si a abrogat deja prin acte normative diferenta de 33%, cat si de includerea in contractele colective de munca a unor sporuri nerecunoscute de legislatia in vigoare.
Presedintele Aliantei „Sed Lex”, Vasile Marica, a declarat ca asteapta ordonanta care sa restituie bugetarilor o parte din veniturile salariale pe care le-au pierdut, afirmand ca „batalia este pentru bani” si vrea sa vada „cum gandeste Guvernul” pentru a rezolva „discrepantele”.
Sursa: Mediafax