Sindicalistii din invatamantul maramuresean ameninta cu actionarea in instanta a primariilor din localitatile unde dascalii nu isi vor primi la timp salariile pe luna noiembrie. Pentru ca fondurile existente pentru plata salariilor personalului din invatamant sunt insuficiente, exista riscul ca dascalii sa nu isi primeasca la timp si integral toate drepturile salariale pe luna noiembrie. Pe de alta parte, dascalii nu renunta nici la cresterile salariale promise si sustin ca exista fonduri, dar sunt prost gestionate.
La nivelul judetului Maramures nu au fost gasite solutii financiare pentru ca angajatii din invatamant sa isi primeasca la timp si integral salariile pe luna noiembrie, a spus liderul Sindicatului Liber din Invatamant Maramures (SLI), Liviu Pop.
El a declarat ca sunt putine primarii care isi permit sa achite integral drepturile salariale pentru luna noiembrie. Pentru a putea fi acordate la timp si integral salariile pe noiembrie ar mai fi nevoie de 2,8 milioane de lei. In plus, lipsesc si banii pentru avansul care ar trebui sa se acorde pe decembrie si pentru plata drepturilor banesti castigate in instanta.
”Situatia salariilor este inca nerezolvata, in sensul in care din datele noastre se vor da banii pe luna noiembrie, dar viramentele catre fondul social, catre CAS etc. raman in amanare, pentru ca fondurile sunt insuficiente la nivelul intregului judet. Putine sunt primariile care au acoperit integral fondul pe luna noiembrie. Se intelege de aici intra si banii pentru sentintele judecatoresti si avansul pentru decembrie, sunt in pioneze. Riscam sa nu avem banii pe luna decembrie, avansul pentru concedii. Sper sa obtinem un raspuns pe linie federativa, de la Ministerul Finantelor, noi mai avem nevoie de inca 2,8 milioane de lei pentru salariile pe noiembrie si vreo 5 milioane si ceva pentru celelalte cheltuieli”, a afirmat Liviu Pop.
In mod normal, dascalii trebuie sa fie remunerati pentru activitatea lor pe luna noiembrie in perioada 5-15 decembrie. Daca dupa 15 decembrie se va constata ca sunt scoli unde nu s-au dat salariile, sindicalistii ameninta ca vor actiona in instanta atat primariile din localitatile cu probleme, cat si Inspectoratul Scolar Judetean (ISJ).
Pe de alta parte, dascalii nu renunta la majorarile salariale promise de guvernanti si spun ca vor actiona in instanta Guvernul Romaniei daca nu va fi pusa in aplicare legea cu privire la cresterea salariilor care a trecut de Parlament.
”Federatia prin sindicatele judetene va actiona in instanta Guvernul Romaniei, este lupta noastra cu acea crestere de 33, 34 % de la 1 octombrie si speram sa avem in curand un Guvern care sa anuleze cele doua ordonante si sa puna in aplicare legea”, a mai spus liderul de sindicat.
El a mai adaugat ca exista bani pentru salarii si pentru cresterea salariilor numai ca sunt prost gestionati la nivelul ministerului educatiei. Sindicalistul a mai declarat ca nu a mai intalnit un asemenea deficit de fonduri, nici macar in 2004 cand a fost tot an electoral, la fel ca si anul care se apropie de final.
”Bani pentru salarii nu sunt in primul rand datorita proiectarii bugetare pe 2008, proiectare care s-a facut fara acoperirea realitatii. Se stia din 1 ianuarie ca va urma majorarea salariala de 6 % din 1 aprilie si 9 % din 1 octombrie. Este inacceptabil sa ramanem fara bani de salarii pe aproape doua luni, in conditiile in care economia duduie, iar cresterea economica este recunoscuta si de forurile internationale. Asta inseamna ca e o problema la Ministerul Educatiei prin Inspectoratul Scolar Judetean si prin Consiliul Judetean, care sun principalii nostri finantatori”, a subliniat Liviu Pop.
Sursa: Camelia Tocaci
În Regatul Maramureșului există o triplă alianță! Este clar! Totul este negociat și împărțit! S-au aruncat zarurile și noua ordine...
Citeste mai mult