În cadrul ședinței ordinare a Consiliului Județean Maramureș, care a avut loc vineri, 29 februarie, începând cu ora 13:00, în Sala „Bogdan Vodă” a Palatlui Administrativ, a fost votat bugetul județului Maramureș pentru anul 2020, care se stabilește la venituri în sumă de 499.774,40 mii lei și la cheltuieli în sumă de 596,895,19 mii lei, cu un deficit de 97.120,79 mii lei, care se acoperă din excedentul anilor anteriori.
În deschiderea ședinței, președintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Zetea, a explicat propria filosofie bugetară, menționând că, în contituirea acestui buget, a întâmpinat piedici mai mari decât anii anteriori. „Există o filisofie bugetară pe care fiecare președinte de consiliu județean o are, iar propunerea de astăzi, la fel ca cele din ultimii trei ani, poartă amprenta mea ca ordonator principal de credite. În comparație cu anii anteriori, când am avut la dispoziție resurse financiare suficiente la dispoziția Consiliului Județean Maramureș, pentru a acoperi cele două părți componente alte bugetului, cea de funcționare și cea de dezvoltare, anul acesta este unul mai dificil”, a subliniat Gabriel Zetea, șeful administrației județene.
Marile probleme ale bugetului județului Maramureș pentru anul în curs au intervenit la componenta de funcționare, unde s-a pornit cu un deficit în ceea ce privește alocarea prin Legea Bugetului de Stat. Dacă în anul 2019, județul Maramureș beneficia de o sumă de aproximativ 270.000 mii lei alocată pentru funcționarea Consiliului Județean Maramureș și a instituțiilor din subordinea sa, în acest an, Guvernul României a diminuat suma cu 70.000 mii lei.
Președintele Consiliului Județean Maramure a avut întâlniri și discuții privind bugetul cu absolut toate instituțiile din subordine, menționând că este pentru prima dată, în acest mandat, când instituția Consiliului Județean Maramureș nu poate asigura salariile tuturor angajaților. „În cadrul Consiliului Județean Maramureș și al instituțiilor din subordine există aproximativ 4.000 de angajați, dintre care 2.000 în sistemul de sănătate, aproximativ 1.000 în cadrul DGASPC Maramureș, aproximativ 200 în aparatul propriu al Consiliului Județean Maramureș și restul în celelalte instituții din subordine. Vorbim astfel despre aproximativ 1.000 de angajați, cei din cadrul DGASPC Maramureș, pentru care, pentru prima dată, nu putem asigura salariile pentru întreg anul”, a arătat șeful administrației județene, Gabriel Zetea.
Pentru soluționarea deficitului de funcționare s-au avut în vedere două propuneri: o tăiere proporțională a salariilor și cheltuielilor de întreținere, atât la nivelul Consiliului Județean Maramureș, cât și la toate instituțiile din subordine acestuia sau alocarea unei sume importante din excedentul anului anterior pentru asigurarea cheltuielilor de funcționare ale Direcției Generale pentru Asistență Socială și Protecția Copilului Maramureș, până la jumătatea anului.
27.000 mii lei din excedentul anului trecut au fost direcționați către DGASPC Maramureș
Pentru prima dată, Legea Bugetului de Stat prevede această posibilitate a utilizării excedentului rezultat la finalul exercițiului anului precedent și pentru acoperirea cheltuielilor de funcționare. Astfel că o sumă de aproximativ 27.000 mii lei din excedentul Consiliului Județean Maramureș pentru anul trecut, bani pe care în mod normal ar fi fost utilizați pentru investiții, vor fi direcționați spre cheltuielile de funcționare și întreținere ale Direcției Generale pentru Asistență Socială și Protecția Copilului Maramureș. Aproximativ 65.000 mii lei, însemnând restul de excedent bugetar pentru anul 2019, vor fi direcționați spre investiții. Prin optarea pentru această soluție, toate celelalte instituții au asigurat bugetul, fără niciun fel de excepție, în acesta fiind cuprinse și creșterile salariale, dar și tarifele crescute la utilități. În ceea ce privește problema bugetului DGASPC Maramureș, vor fi făcute în continuare toate diligențele pentru obținerea necesarului de finanțare din partea Guvernului României.
Instituțiile de ordine publică, dar și cele de sănătate, finanțare cu prioritate
La fel ca în anii precedenți, instituțiile de sănătate și cele de ordine publică beneficiază de un buget care le acoperă toate necesitățile. ”Instituțiile de ordine publică au asigurat la maxim necesarul de funcționare. De fiecare dată am asigurat cheltuielile prioritare pentru acestea, ordinea publică fiind o componentă importantă a activității Consiliului Județean Maramureș și a instituțiilor din subordinea acestuia. De asemenea, instituțiile de sănătate au fost finanțate cu prioritate, atât Spitalul Județean de Urgență „Dr. Constantin Opris” Baia Mare, cât și Spitalul de Boli Infecțioase și Psihiatrie, beneficiind de bugete chiar mai mari decât anul trecut”, a declarat Gabriel Zetea, președintele Consiliului Județean Maramureș.
Nici instituțiile de cultură nu au fost trecute cu vederea, bucurându-se de un buget record, în vederea îmbunătățirii activității, astfel încât să poată să ofere servicii la un nivel cât mai calitativ.
În ceea ce privește componenta de dezvoltare, vorbim despre cel mai mare buget pe care județul Maramureș l-a avut, însumând 367.000 mii lei, aproape dublu față de anul anterior. Această sumă se referă la proiectele pe care Consiliul Județean Maramureș încearcă să le deruleze în anul în curs. Printre aceste proiecte de investiții în județul Maramureș, în anul 2020 se numără: continuarea și finalizarea Sistemului de Management Integrat al Deșeurilor, reabilitatea infrastructurii rutiere județene – în acest moment, toate cele șase tronsoane de drum județean rebilitate prin proiecte, însumând 200 de kilometri, fiind în șantier, dar și alte proiecte cu finanțare europeană, dintre care cinci se află în faza de implementare și nouă în faza de evaluare și selecție.
Cu privire la alocarea fondului de rezervă la dispoziția Consiliului Județean Maramureș, președintele Gabriel Zetea a solicitat revenirea la practica de împărțire a acestei rezerve, astfel încât președintele Consiliului Județean să aibă la dispoziție o sumă 1.000 mii lei de care să dispună discreționar, cu destinația exclusivă de a servi la funcționarea spațiilor de carantinare din județul Maramureș, pregătite în eventualitatea izbucnirii unei epidemii în urma îmbolnăvirii cu coronavirus.